Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizovaný kapitálový trh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizovaný kapitálový trh"— Transkript prezentace:

1 Organizovaný kapitálový trh
6. přednáška Organizovaný kapitálový trh

2 KAPITÁLOVÝ TRH dle způsobu organizace nabídky a poptávky
organizovaný kapitálový trh – ……………………………………………….. je organizována – je určeno …….. má přístup na trh, ………………. se obchodují, v jakém ………., jakým způsobem,… burza, mimoburzovní trhy neorganizovaný kapitálový trh – nakupující a prodávající mají ……………………….., není specifikován …………………….. obchodování Dříve Středisko cenných papírů (Pozn. CDCP)

3 BURZA druh ……………………… trhu,
„Zlaté pravidlo burzovních obchodů: Kdo má peněz málo nebo peníze těžce vydělává, ať na burzu nechodí; rovněž ne ten, kdo má slabé nervy a kdo při sebemenším poklesu nemůže spát. Bursián si musí zvyknouti nejen lehce vydělávati, ale i lehce ztrácet.“ Paulat, V. Bursa, bursovní obchody a spekulace. Praha: 1929, str. 133 druh ……………………… trhu, místo, kde se ve ……………….. stanoveným ………………... střetává …………… a ..………….. po přesně definovaném …………, organizováno je zejména: …….., způsob ……………., …….. a ………… má přístup na trh, burzy vznikly z pravidelných schůzek obchodníků na určitých místech již ve středověku – např. v Benátkách, Miláně, Florencii – obchodní cesty, název „burza“ vznikl v Bruggách, kde se obchodníci scházeli v obchodních místnostech rodiny Van der Beurse (14/15. stol.),

4 TYPY BURZY dle předmětu burzovního obchodu:
burza ……………. (……………) – obchoduje se dle vzorků zboží, burza ……………. (součástí je burza cenných papírů), burza ……………….. (obchodují se především prostory lodí a jejich využívání).

5 Burza cenných papírů zvláštním způsobem organizované shromáždění osob, které se koná …………… na určitém ………….. a v určenou ………… a obchoduje se na něm s cennými papíry podle platných pravidel a burzovních předpisů, jedna z nejdůležitějších institucí tržní ekonomiky (vliv na tvorbu …, na …………. ,...), předmětem burzovních obchodů jsou různé druhy ……………………. – o jejich připuštění na burzu rozhoduje ……………………,

6 Systém obchodování na burze CP
………………………… historicky starší, obchodníci se setkávají na parketu osobně a sjednávají obchody s burzovním specialistou. obchody se realizují prostřednictvím počítačového systému, do kterého jsou vkládány nákupní a prodejní příkazy.

7 Základní podmínky připuštění cenných papírů na burzu
nominální výše …………………… v min. výši, minimální doba …………………. společnosti, dostatečné rozptýlení akcií mezi investory, určitá úroveň hospodaření žadatele, vyhotovení ………………., pravidelné zveřejňování ……………………… …………

8 Druhy burzovních obchodů
………………… obchody – k vypořádání obchodu a předání cenných papírů (resp. změna majitele v CDCP) dochází během několika málo dní, …………………… obchody – se uskutečňují až po dohodnuté lhůtě po uzavření obchodu.

9 BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA
K prvnímu organizovanému obchodu se zbožím došlo v Praze v roce 1861, v meziválečném období zaznamenala burza bouřlivý rozmach, který byl násilně přerušen druhou světovou válkou, Burza cenných papírů Praha, a.s. - založena 1992, 6. dubna 1993 se na jejím parketu uskutečnila první seance, je založena na členském principu, což znamená, že přístup do burzovního obchodního systému mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou členy burzy,

10 BCPP nejvyšším orgánem burzy je ……………………….,
statutárním orgánem burzy, který řídí její činnost a jedná jejím jménem, je ………………………., na činnost burzovní komory a chod burzy dohlíží ………………………., pro jednotlivé okruhy činností burzovní komora zřizuje ………………………. (pro členské otázky, pro kotaci, pro zkrácené kotační řízení, pro burzovní obchody). vypořádání obchodů uzavřených na burze zabezpečovala dceřiná společnost burzy UNIVYC, a.s.→ dnes Centrální depozitář cenných papírů, a.s.

11 Struktura BCPP Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <

12 Burzovní trhy BCPP Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <

13 Indexy BCPP INDEX PX Ukazatel vývoje kurzů ……………….. a ……………… obchodovaných emisí akcií (…………………….). Index PX je oficiálním indexem Burzy cenných papírů Praha, a.s. První výpočet indexu PX se uskutečnil , kdy se stal nástupcem indexů ……….. a ………….. Výchozím dnem výpočtu indexu se stal 5. duben 1994, k němuž byla sestavena báze obsahující 50 emisí a nastavena výchozí hodnota indexu 1 000,0 bodů. Od prosince 2001 byl počet bazických emisí variabilní. Index je kalkulován v době obchodování, tj. od 9.25 do hodin, v intervalu 15 vteřin.

14 Báze indexu PX (květen 2011)
Název ISIN Váha [%] ČEZ CZ 22,55 KOMERČNÍ BANKA CZ 19,69 ERSTE GROUP BANK AT 17,09 TELEFÓNICA O2 C.R. CZ 16,97 NWR NL 9,68 UNIPETROL CZ 4,32 CETV BMG 2,79 VIG AT 2,70 PHILIP MORRIS ČR CS 2,25 FORTUNA NL 0,77 PEGAS NONWOVENS LU 0,52 ORCO LU 0,40 AAA NL 0,22 ECM LU 0,04 KITD US 0,02 Celkem 100,00

15 Vývoj indexu PX (PX 50) Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <

16 Indexy BCPP INDEX PX-GLOB
Ukazatel vývoje kurzů ………………. akcií ……………………………………...

17 Vývoj indexu PX-GLOB Zdroj: Burza cenných papírů Praha [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <

18 BCPP

19 Obchodní parket burzy NYBOT (New York Board of Trade), na kterém právě probíhá obchodování kakaa.

20 RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s. (http://www.rmsystem.cz/)
akciová společnost založená v roce 1993, od burzovní trh, trh je plně elektronický. Obchody lze realizovat: na obchodním místě (cca 60), prostřednictvím internetu, telefonicky, přímý účastník.

21 Obchodování na úvěr – princip finanční páky

22 Půjčování cenných papírů
SHORT SALE Jedná se o formu úvěru, půjčovaným aktivem jsou cenné papíry, půjčku cenných papírů většinou zprostředkovává obchodník s cennými papíry.

23 Obhospodařování portfolia
Trading Aktivní investování Růstová strategie Výnosová strategie Indexová strategie Podstupované riziko Očekávaný výnos

24 Býčí trh Zdroj: finančník [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <

25 Trh medvědí Zdroj: Financnik.cz [online]. Praha [cit ]. Dostupný z: <


Stáhnout ppt "Organizovaný kapitálový trh"

Podobné prezentace


Reklamy Google