Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Denis Chlapek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Denis Chlapek"— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Denis Chlapek
Myanmar (Barma) Zdroj: Vypracoval: Denis Chlapek

2 Základní fakta Oficiální název: Republika Myanmarský svaz
Hlavní město: Neipyijto (dříve Yangon) Státní zřízení: diktatura Nejvyšší představitelé: Předseda státní rady, míru a rozvoje Oficiální jazyk: Barmština Měna: kyat (MKK) Rozloha: km² Populace: 59, 534 mil. Obyvatel, hustota 88 obyv./km2 (33% ve městech)

3 Základní fakta Administrativně správní členění
7 států a 7 oblastí, dalšími jednotkami jsou městské správní obvody a vesnické obvody Státy: Arakanský, Čjinský, Kačjinský, Kajaský, Karenský, Monský, Šanský. Oblasti: Iravadi (Ayeyarwady), Makwei (Magway), Mandalaj (Mandalay), Pegu (Bago), Rangún (Yangon), Sakain (Sagaing), Tenaserim (Tanintharyi). Názvy jsou uvedeny v české a současné anglické transkripci (v závorce).

4 Základní fakta Zdroj:

5 Základní fakta Národnostní složení Barmánci (68 %), Šanové (9 %),
Karenové (7 %), Arakanci (4 %), Monové (2 %), Čjinové (2 %), Kačjinové (1,2 %), Indové (2 %) a Číňané (3 %). (podle neoficiálních odhadů až 10%)

6 Zdroj: Zdroj:

7 Základní fakta Náboženské složení
buddhismus (théravádový, známý též jako hínajána, „malý vůz") -  90 % křesťanství - 4,9 % islám 3,9 % Hinduismus 1% animismus  1%

8 Dějiny Od 3. tisíciletí př. n. l. na Indočínský ostrov přicházejí  tibeto-barmské, mon-khmérské a thaj-čínské skupiny obyvatel 3. a 4. stol. n. l. Přicházejí Pjuové – zákládají centrum Šríkšétra 5. a 6. stol. n. l. – v dolní Barmě se usazují Monové (městské státy Thaton a Pegu) 8. a 9. stol. – do střední Barmy pronikli Barmánci – založeno město Pugam – stol. hlavním městem barmského státu (stavba množství pagod) – buddhismus)

9 Dějiny 13 stol. – Pugam vypleněn Mongoli
stol. – na území Barmy pronikali Šanové (centrum Ava, Taunngu) – (kounbaungská dynastie) - poslední vzepětí samostatného barmského království Od 19. stol pronikaly do Barmy Britové – součást Britské Indie Za 2. sv. okupace Japonskem – protijaponský odboj a osvobozenecké hnutí (Liga proti fašismu a za svobodu lidu 1944) 1948 – vyhlášena nezávislost, vznik Barmského svazu.

10 Dějiny Od počátku sužovala Barmský svaz občanská válka
Vojenský převrat – k moci se dostává junta, 1988 – ustavila se jako Státní rada pro obnovení zákonnosti a pořádku 1989 – Junta změnila oficiální název na Myanmarský svaz 1988 – široké prodemokratické hnutí (Aun Schan Su Ťij – Národní liga pro demokracii) - krvavě potlačeno Dnes se situace zlepšuje, ale k demokracii je ještě dlouhá cesta

11 Dnešní Barma – etnický konflikt
Jedna z nejchudších a nejzuboženějších zemí JV Asie Jedna z nejkorumpovanějších zemí na světě Armáda systematicky vyhlazuje etnické menšiny Zdroj: Zdroj:

12 Dnešní Barma – etnický konflikt
Barmánci se začali oproti ostatním národům více prosazovat až od 9. století – Barma vyhlásila samostatný stát se 4 autonomními státy (Šanský, Kačjinský, Karenský, Kajaský) + národnostní okruh Čjinský Státy nespokojeny s územím – konflikt 1974 – centralizace správy, zrušena autonomie, zachovány státy menšin + přibyly státy Arakánců a Monů. Menšiny v boji neustávají a připojují se k demokratické opozici. Nejhůře je postižen kmen Karenů a Šanů, kdy se jedná doslova o genocidu ze strany Barmské vlády

13 Dnešní Barma – etnický konflikt
Zdroj: Zdroj:

14 Zdroje Barma-politickastiuace.blogspot.cz. (2008). Život etnických menšin v Barmě [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Burma-center.org. Barma: Dějiny a zeměpis [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Cs.wikipedia.org. (2013). Myanmar [Online]. Retrieved from (accessed November 24, 2013) Demas.cz. (2009). Barmská sekce společnosti Člověk v tísni si Vás dovolujeme požádat o pomoc v petiční kampani za propuštění politických vězňů v Barmě [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Lonelyplanet.com. Map of Myanmar [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Nafeez, A. (2013). Big Oil, Burma and the Genocide Against the Rohingya: My new Guardian column on the environment blog network - Earth Insight [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Peace-forum.blogspot.cz. (2012). Genocide, Ethnic Cleansing of Muslims in Myanmar- Burma by Buddhist Terrorists [Online]. Retrieved from (accessed November 25, 2013) Selway, Sawat, J. (2012). Electoral Constituencies And Ethnic Groups [Online]. Retrieved from accessed November , 2013)


Stáhnout ppt "Vypracoval: Denis Chlapek"

Podobné prezentace


Reklamy Google