Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Australské společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Australské společenství"— Transkript prezentace:

1 Australské společenství
Mgr. Petr Králík

2 Obsah Poloha Austrálie. Kolonizace Austrálie.
Základní údaje o Australském svazu. Administrativní uspořádání. Povrch a vodstvo. Podnebí a vegetace.

3 Poloha Austrálie jižní polokoule Australská pevnina + ostrov Tasmánie + malé ostrůvky v okolí Jméno „Austrálie“ je odvozeno z latinského slova Australis znamenajícího na jihu. Pevninská Austrálie se nachází na Indoaustralské desce.

4 Kolonizace pevniny. Objevena v 17 stol. Nizozemskými mořeplavci.
Kolonizována od 18. stol. Brity. Jak se jmenoval Brit, který objevil Austrálii? K čemu Austrálie Britům sloužila? Víte, kdy vznikl samostatný Australský stát?

5 Základní údaje 1. ledna 1901 založen Australský svaz federální konstituční monarchie, personální unie s UK hl. město: Canberra rozloha: km² (pevnina + ostrovy) počet obyvatel: asi 22,6 mil. (2O11)

6 Administrativní uspořádání
Pomocí atlasu vyhledej a zapiš šest spolkových států a dvě teritoria s jejich hlavními městy.

7

8 Povrch a vodstvo Austrálie
S pomocí daného satelitního snímku a příslušné mapy ve vašem školním atlase se pokus charakterizovat povrch a vodstvo Austrálie.

9 Podnebí a vegetace Ke každé barvě přiřaďte příslušný typ vegetace: deštné prales tropické střídavě vlhké lesy travní porosty pouště subtropická vegetace lesy mírného pásu V jakých podnebných pásech se se tyto typy vegetace nacházejí?

10 Seznam použitých zdrojů
KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: g [online]. [cit ]. Dostupné z: g [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Australské společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google