Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRICKÝ PROUD Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRICKÝ PROUD Název školy"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRICKÝ PROUD www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Ivana Brhelová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Elektrický proud Stupeň a typ vzdělávání Střední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblast Fyzika Vzdělávací obor 63-41-M/01 Tematický okruh Elektřina a magnetizmus Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 1. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z fyziky a naučí se orientovat v pojmech elektrického proudu. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Náboj, elektrické pole, elektrický proud, ampér, stejnosměrný a střídavý elektrický proud, ampérmetr. Datum

2 ELEKTRICKÝ PROUD Je usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem v určité látce. V kovech je to usměrněný pohyb volných elektronů. Ve vodivých kapalinách a ionizovaných plynech usměrněný pohyb kladných a záporných iontů. Ve vakuu usměrněný pohyb částic s nábojem.

3 ELEKTRICKÝ PROUD První podmínka vzniku elektrického proudu je přítomnost volných částic s elektrickým nábojem. Látky, v nichž je dostatek těchto částic, nazýváme elektrické vodiče. Druhá podmínka vzniku elektrického proudu je rozdíl elektrických potenciálů na koncích vodiče.

4 ELEKTRICKÝ PROUD Elektrický proud je skalární fyzikální veličina.
Elektrický proud je roven celkovému množství elektrického náboje, který projde průřezem vodiče za jednotku času. I = 𝑄 𝑡 [A] Hlavní jednotkou v soustavě SI je 1 ampér [A].

5 DOHODNUTÝ SMĚR EL. PROUDU
Pozor: směr elektrického proudu je dohodnutý (od + k –). Skutečný směr pohybu elektronů je opačný, než směr dohodnutý, obr. č. 1.

6 DRUHY ELEKTRICKÉHO PROUDU
Stejnosměrný proud Stejnosměrný proud je takový proud, který v čase nemění směr svého toku. Velikost proudu se měnit může, obr. č. 2.

7 DRUHY ELEKTRICKÉHO PROUDU
Střídavý proud Střídavý proud je proud, jehož velikost a směr se v čase mění s určitou periodou, přičemž jeho střední hodnota je nulová, obr. č. 3.

8 AMPÉRMETR Ampérmetr je zařízení k měření velikosti protékajícího proudu, obr. č. 4 a 5.

9 ZAPOJENÍ AMPÉRMETRU Ampérmetr zařazujeme do elektrického obvodu tak, aby jím procházel stejný proud jako spotřebičem, obr. č. 6. Spojení za sebou čili spojení do série (krátce sériové spojení).

10 Použité zdroje: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s. ISBN LEPIL, Oldřich, BEDNAŘÍK, Milan, HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy. 5. přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2012, 253 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN Obrázek č : vlastní tvorba Obrázek č. 3: Dostupné z: %2Fmaturitni-otazka-fyzika-vznik-transformace-vykon-obvody-stridaveho-proudu&h=0&w=0&tbnid =dtCBJnk_aFHnmM&zoom=1&tbnh=157&tbnw=241&docid=7W-bXmhtSTtWZM&hl=cs&tbm=isch&ei= xLhLU9asCLDH7AbWgoH4CA&ved=0CAUQsCUoAQ. [cit ] Obrázek č. 4: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 5: Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: Obrázek č. 6: ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s, obr. s. 36. ISBN [cit ]


Stáhnout ppt "ELEKTRICKÝ PROUD Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google