Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0506Rašple a pilníky Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Popis a funkce rašple a pilníku, druhy a použití při práci truhláře Klíčová slova zub, sek, hrubost, jehlový pilník Datum

2 Rašple a pilníky Tyto nástroje jsou určené na ruční plošné i tvarové opracování dřeva. Skládají se z těla, stopky a rukojeti. Jsou vyráběny z kovu a to frézováním a vysekáváním. Samotné oddělování třísek z plochy dřeva se děje buď odškrabáváním nebo odřezáváním pomocí ostří jednotlivých zubů.

3 Rašple Jsou výhradně určeny na opracování dřeva a nesmí se používat na jiné materiály, především tvrdší. Otupily by se jednotlivé seky(zuby) rašple a ta by již neplnila svou funkci. Nedá se totiž ostřit.

4 Rašple Rašple mají proti pilníkům větší zuby a povrch je tedy hrubší po jejich obrábění. Je jich tělo má mnohem méně seků a jsou mezi nimi i větší mezery. Slouží na první tvarování materiálu a používají se na hrubování dřeva.

5 Rašple Rašple mohou mít různé tvary a profily.
Nejčastěji jsou rovné a dlouhé, ale bývají i tvarové pro opracování složitých a vyřezávaných tvarů. Pilové rašple jsou speciální, neboť jsou děrované, aby byly rychle odváděny třísky z povrchu a rašple se zároveň nezanášela.

6 Pilníky Pilníky jsou podobně jako rašple určeny pro opracování povrchu dřeva. Na rozdíl od rašplí však mají více ostří, bývají tvarově rozmanitější a jemnější. Pilníkem je možné opracovávat nejen dřevo, ale i ostatní materiály, jež mají tvrdost menší než samotný pilník.

7 Pilníky Pro pilníky jsou charakteristické jednoduché seky pouze jedním směrem(kolmo k podélné ose pilníku). Existují však i těla pilníků s křížovým sekem spodním a vrchním(pod úhlem 45°). Pilníky mohou mít rozličné tvary i průřezy, často směrem ke špičce zúžené. Mají ozubení i na boční hraně těla, druhá bývá hladká.

8 Kontrolní test 1. Co je to sek? a) druh rašple
b) tvarové označení rašple c) zub rašple s ostřím 2. Má pilník ostří i na hranách? a) na jedné hraně b) na obou hranách c) ani na jedné 3. Kolik má úhel ostří u křížového seku ? a) 15° b) 30° c) 45° 4. Na co slouží stopka u rašple? a) na vedení rašple b) na měření hloubky opracování c) kotví se s ní tělo do rukojeti 5. Co je to křížový sek u pilníku? a) má dva směry seku spodní a horní b) šikmý sek pod 45° v jedné vrstvě c) ploché ostří Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google