Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Garrigue Masaryk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Garrigue Masaryk"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Garrigue Masaryk
Vytvořil:P.Kubiš

2

3 Původ a vzdělání Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7.března v Hodoníně. Jeho otec pracoval jako kočí na císařských statcích, matka byla kuchařka. Masaryk se učil kovářem, ale později nastoupil na gymnázium a po maturitě (1872) nastoupil do Vídeňské univerzity na filosofickou fakultu, kterou ukončil r.1876.

4 Manželství Následující dva roky pak Masaryk pobývá jako soukromý učitel v Lipsku, kde se setkává s mladou Američankou, Charlottou Garrigue. S ní se pak, při své první cestě do Spojených států amerických, 15. března roku 1878 žení, zároveň připojuje její příjmení ke svému, od této chvíle se pak představuje jako Tomáš Garrigue Masaryk. V květnu 1879 se Masarykovi narodila první dcera Alice, o rok později syn Herbert a roku 1886 syn Jan. Finanční situace jej donutila hledat lépe placené místo. To Masaryk našel na Pražské univerzitě a proto se přestěhoval 1882 do Prahy s celou rodinou.

5 Masarykovo 1.poslanecké období
Masaryk se postupně stal uznávanou českou autoritou a roku byl zvolen za mladočeskou stranu do parlamentu ve Vídni. V roce 1903 ale dobrovolně odstoupil.

6 První světová válka První světová válka Po vypuknutí války byl Masaryk již známou českou osobností, ale neměl zatím valný politický vliv. Rozhodl se přidat na stranu spojenců a 1914 odjel z Rakouska- Uherska. V Paříži založil spolu s Benešem a Štefánikem Československou národní radu. Mezitím se v Rusku a Francii formovaly československé vojenské jednotky.

7 Po válce Po válce Dne 21. prosince 1918 se Masaryk vrátil triumfálně do Prahy. Jel přes republiku vlakem a dělal časté zastávky na kterých ho lidé nadšeně vítali. Na Hradě přednesl své první poselství k národu. Nový československý stát to ale neměl lehké. Zahrnoval území Čech, Slovenska a Podkarpatské Rusi, mluvilo se v něm ale také polsky, maďarsky a hlavně německy. Zdaleka ne všichni občané si vlastní stát plně přáli. V roce 1920, 27. května, byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen prezidentem podle nové československé ústavy - do funkce prezidenta byl pak zvolen ještě dvakrát, v roce 1927 (27. května) a v roce 1934 (24. května).

8 Otazky Po kom získal své druhé příjmení Garrigue? Po své manželce.
Kdy vznikl první Československy stát? Vznikl 28.října 1918. Kdo byl prvním prezidentem ČSR. T.G.Masaryk.

9 Zdroj: ireferaty.cz životopisyonline.cz google
Konec Zdroj: ireferaty.cz životopisyonline.cz google


Stáhnout ppt "Tomáš Garrigue Masaryk"

Podobné prezentace


Reklamy Google