Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci – rozmnožování,hnízdění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci – rozmnožování,hnízdění"— Transkript prezentace:

1 Ptáci – rozmnožování,hnízdění
Zpracovali: Kristýna Martinková Sabina Šiklová

2 Rozmnožování a hnízdění
Ptáci kladou vejce s velkým obsahem žloutku podobně jako plazi, avšak liší se od nich tím, že o své potomstvo pečují. Tato péče zahrnuje stavbu hnízd, zahřívání vajec , krmení a výchovu mláďat. Nejprve dochází ke vzniku hnízdních párů, dočasných nebo trvalých, tvořených samcem a samicí. To je provázeno tokáním, tzv. námluvami, při niž se samec uchází o samici. Každý ptačí druh toká svým charakteristickým způsobem, čímž se odlišuje od jiných druhů. Při toku se uplatňují např. odlišné zbarvení peří (svatební šat), zvláštní postoje, pohyby křídel, rozvíjení ocasních per a hlasové projevy. Tok vrcholí pohlavním spojením samce a samice, tedy oplození. Pak následuje stavba hnízda, které slouží k ukládání vajec. Hnízda si ptáci staví v křovinách, na stromech, na zemi, v trávě, v dutinách, na skalách i na budovách.

3 Hnízdění ptáků: Hnízdění je období, kdy si ptáci zhotovují hnízda pro mláďata. Toto období je obvykle na jaře a v létě. Mnozí ptáci, a hlavně samci, mají v období hnízdění jiné, barevnější zbarvení. Toto zbarvení jim slouží k upoutání samičky. Stěhovaví ptáci hnízdí po příletu ze zimovišť. Všichni ptáci nehnízdí přesně na jaře nebo v létě. Např. křivka obecná (malý zpěvný pták z čeledi pěnkavovitých)- oblast  a období hnízdění u ní závisí na každoroční úrodě různých semen.

4 příklady hnízdění čáp bílý - staré komíny, vyšší budovy, umělé podložky jiřička obecná - na stěnách domů, pod římsami, nad okny, často v koloniích vlaštovka obecná - vždy uvnitř budov (chodby, chlévy, atd.)

5 Zápis do sešitu… Ptáci žijí tam , kde nacházejí dostatek vhodné potravy . Jejich životní projevy související s rozmnožováním se označují jako hnízdění. Př. Hnízdění: čáp bílý - staré komíny, vyšší budovy

6 Zdroje: Učebnice http://www.nasiptaci.cz/rhnizda.htm


Stáhnout ppt "Ptáci – rozmnožování,hnízdění"

Podobné prezentace


Reklamy Google