Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Televizní přijímače: Digitalizace analogového obrazového signálu Obor:Elektrikář Ročník: 3. Vypracoval:doc. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D.

3 Digitální videosignál - ITU-BT.R601 Analogové R, G, B signály jsou maticovány v televizní kameře a tvoří luminanční (Y) a chrominanční signály (rozdílové barvy C B a C R ). Signály jsou tvořeny prostým součtem a rozdílem složek R, G, B.

4 Šířka pásma luminančního signálu je limitována na 5,75 MHz a chrominančního na 2,75 MHz (barevné rozlišení je nižší ve srovnání s jasem). Signály jsou filtrovány DP a dále jsou vzorkovány a kvantovány A/D převodníky. Vzorkovací frekvence je 13,5 MHz pro jasový signál Y a pro oba chrominanční C B a C R je rovna 6,75 MHz. A/D převodníky mají rozlišení 8 nebo 10 bitů. Při rozlišení 10 bitů je celkový datový tok roven 270 Mbit/s – vhodné pro distribuci v TV studiích.

5 Princip maticování a A/D převodníky

6 Vzorkování luminančního signálu

7 Vzorkování chrominančního signálu

8 Vzorky třech A/D převodníků jsou multiplexovány v následujícím pořadí: C B Y C R Y C B Y C R … Toto se nazývá vzorkování 4:2:2, ve srovnání se vzorkováním po maticování, které je stejné pro všechny tři signály 4:4:4. Digitální videosignál může být připojen v paralelní formě (25 pinů na sub-D konektoru - vlevo) nebo v sériové formě (BNC konektor 75  -vpravo).

9 Začátek a konec řádku je označen speciálními kódovými slovy SAV a EAV SAV (Start of Active Video) – začátek řádku EAV (End of Active Video) – konec řádku Mezi EAV a SAV je řádkový zatemňovací interval, který neobsahuje žádné informace vztažené k videosignálu. Digitální videosignál tedy neobsahuje žádné snímkové nebo řádkové synchronizační pulzy !

10 Princip sériového přenosu vzorků digitálního obrazového signálu C B Y C R Y C B Y C R …

11 Luminanční a chrominanční rozdílové signály nevyužívají plný napěťový rozsah 1V š-š. Je zde zakázaná oblast, která je rezervována pro SAV a EAV a jejich snadnou identifikaci. Úrovňový diagram složek Y, C B, C R

12 1.Vít, V. Televizní technika – přenosové barevné soustavy. BEN – technická literatura, Praha, 1997. 2.Fischer, W. Digital Video and Audio Broadcasting Technology. A practical Engineering Guide. Springer, 2009. 3.Reimers, U. DVB. The Family of International Standards for Digital Video Broadcasting. Springer, 2005. Použitá literatura

13 Děkuji Vám za pozornost Tomáš Kratochvíl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google