Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Jaroslav Křápek

2 Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé dílo slavného Ovidia. Má vizuální formou pomoci při výkladu učitele, přičemž základem je stále ústní vyprávění příběhů, ústní výklad a ústní komentáře. Prezentace je zaměřena na vysvětlení hlavní myšlenky díla, okolnosti vzniku, literární pojmy z oblasti římského antického básnictví a také na odkaz k současnosti. Je určena především maturantům, tedy studentům posledních ročníků gymnázií. Nezbytností je znalost příběhu Narkissos a Échó, přesněji jeho přečtení v překladu Ferdinanda Stiebitze.

3 Ovidius naso. [online]. [cit. 2012-10-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Publius_Ovidius_Naso.jpg

4 Ovidius pocházel z bohatého rodu. Oženil se s příbuznou císaře Augusta. Vedle Publia Vergilia Mara se stal největším římským básníkem tzv. klasické (zlaté) doby. V roce 8 po Kr. byl císařem vyhnán z Říma, až do smrti žil ve vyhnanství na pobřeží Černého moře (dnešní Constanta v Rumunsku).

5 Heroides (Listy heroin) Ars amatoria (Umění milovat) Metamorphoses (Proměny) Tristia (Žalozpěvy) Epistulae ex Ponto (Listy z Pontu)

6

7 bezmála 250 básnických lyricko-epických skladeb v patnácti knihách psáno skvělou latinou obrovský rozsah: první příběh – o stvoření světa, poslední – o přeměně Julia Caesara v kometu společný (spojovací) motiv: přeměna člověka ve zvíře, rostlinu, kámen apod.

8

9 Leiriopé a Kéfisos Teiresiás Héra a Zeus Nemesis Bakchus Apollón Hádes

10 Daktylský hexametr Pověstí Teiresiás byl rozhlášen v boiótském kraji, ─ U U | ─ U U| ─ U | ─ U U | ─ U U | ─ U lidé chodili k němu, on bezvadné věštby jim dával. ─ U| ─ U U| ─ U U | ─ U U | ─ U U | ─ U (překlad Ferdinand Stiebitz) PUBLIUS OVIDIUS NASO. Proměny. Odeon, 1969. ISBN 02-042-69., strana 88.

11 Trochej ─ U Jamb U ─ Daktyl ─ U U

12 ... Na dotaz, má-li se hoch dožít dlouhého věku, děl vědoucí věštec: JEN BUDE-LI SÁM SOBĚ NEZNÁM. PUBLIUS OVIDIUS NASO. Proměny. Odeon, 1969. ISBN 02-042-69., strana 88.

13 MICHELANGELO CARAVAGGIO [online]. [cit. 2012-12-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Michelangelo_Caravaggio_065.jpg

14 Alexandr Cabanel-Échó [online]. [cit. 2012-12-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alexandre_Cabanel_-_Echo.jpg

15 Narcis, [online]. [cit. 2012-12-17]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narcis_pseudonarcissus.jpg

16


Stáhnout ppt "Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé."

Podobné prezentace


Reklamy Google