Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEJDŘÍVE JEDNODUCHÝ PŘÍKLAD ŘEŠENÍ: 2 vstupenky ………...50 kč 1 vstupenka…………50:2=25 kč 5 vstupenek…………5.25=125 kč David zaplatil za dvě vstupenky 50 kč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEJDŘÍVE JEDNODUCHÝ PŘÍKLAD ŘEŠENÍ: 2 vstupenky ………...50 kč 1 vstupenka…………50:2=25 kč 5 vstupenek…………5.25=125 kč David zaplatil za dvě vstupenky 50 kč."— Transkript prezentace:

1

2 NEJDŘÍVE JEDNODUCHÝ PŘÍKLAD

3 ŘEŠENÍ: 2 vstupenky ………...50 kč 1 vstupenka…………50:2=25 kč 5 vstupenek…………5.25=125 kč David zaplatil za dvě vstupenky 50 kč. Kolik zaplatí Veronika za 5 vstupenek?

4 POTŘEBUJEME VŽDY ZNÁT CENU JEDNÉ VSTUPENKY? NE! POTŘEBUJEME UMĚT TROJČLENKU

5 TROJČLENKA JE TO SCHÉMA, KDY PLATÍ, ŽE 3 ČLENY ZNÁME A 1 DOPOČÍTÁME

6 ŘEŠENÍ PŘEDCHOZÍHO PŘÍKLADU POMOCÍ TROJČLENKY 2 vstupenky…………50 kč 5 vstupenek…………..x kč. PŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 50 = 5 : 2 x = 5/2. 50 x = 250/2 x = 125 Kč

7 Čtyři traktory zorají pole za 10 dní. Za jakou dobu zořou pole 2 traktory? 4 traktory…………10 dní 2 traktory…………..x dní. NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 10 = 4 : 2 x = 4/2. 10 x = 40/2 x = 20 dní

8 A K ČEMU NÁM BUDE TROJČLENKA ? V praktických úlohách Při výpočtu procent Později v hodinách chemie

9 PROCVIČOVÁNÍ

10 100 km………….7l 350 km………….xl AUTO MÁ SPOTŘEBU 7l NA 100 km. KOLIK BENZINU SPOTŘEBUJE NA TRASE DLOUHÉ 350 km? PŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 7 = 350 : 100 x = 350/ x = 2450/100 x = 24,5 l

11 20 km/h………….40 min x km/h………….20 min CYKLISTA JEDOUCÍ RYCHLOSTÍ 20 km/h PŘIJEDE DO CÍLE ZA 40 min. JAKOU RYCHLOSTÍ JEDE, JESTLIŽE NA ZPĚT MU TO TRVÁ JEN 30 MIN? NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 20 = 40 : 30 x = 40/ x = 800/20 x = 40 km/h

12 80 cm..………….51 kroků 60 cm……………x kroků JIRKA MÁ KROK DLOUHÝ 80 cm A JAKUB 60 CM. JIRKA ODKROKOVAL ZAHRADU 51 KROKY. KOLIK KROKŮ UDĚLÁ JAKUB? NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 51 = 80 : 60 x = 80/ x = 4080/60 x = 68 kroků

13 400 g……………..52 kč 1000g……………..x kč KATKA ŠLA NAKUPOVAT. 400 g SALÁMU STÁLO 51 KČ. KOLIK STÁL 1KG SALÁMU? PŘÍMÁ ÚMĚRNOST x : 52= 1000 : 400 x = 1000/ x = 52000/400 x = 130 kč

14 OPAKOVÁNÍ PŘÍMÁ ÚMĚRNOST NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST

15 KONEC PREZENTACE


Stáhnout ppt "NEJDŘÍVE JEDNODUCHÝ PŘÍKLAD ŘEŠENÍ: 2 vstupenky ………...50 kč 1 vstupenka…………50:2=25 kč 5 vstupenek…………5.25=125 kč David zaplatil za dvě vstupenky 50 kč."

Podobné prezentace


Reklamy Google