Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?"— Transkript prezentace:

1 Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?

2 1. krok Práce s informacemi K danému tématu získejte informace alespoň ze tří zdrojů a porovnejte je. Čerpejte z věrohodných zdrojů. Alespoň jedním zdrojem by měla být kniha.

3 Př. Mrtvé moře Zdroj Wikipedia Mrtvé moře (hebrejsky ים המלח‎ ; Jam ha-Melah, doslova „Moře soli“, nebo Jam ha-Mavet, doslova „Moře smrti“; arabsky البحر الميت‎ ; Al Bahr al Mayyit, tedy „Mrtvé moře“, nebo méně často Bahr Lūţ, překládáno jako „Lotovo moře“) je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá v Jižním distriktu v Izraeli, na Západním břehu Jordánu v Palestině a na území governorátů Madaba a Karak v Jordánsku. Leží v jižní části tektonické propadliny Al-Ghaur, v jejím nejnižším místě. Je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem a také nejslanějším jezerem na světě. Má rozlohu 1050 km² (severní část - 810 km²). Je 67 km dlouhé a maximálně 18 km široké. Dosahuje maximální hloubky 381 m. Leží 418 m pod úrovní hladiny světových oceánů (2006). Tyto údaje se v průběhu času mění.[1]hebrejskyarabskyjezeroJižním distriktuIzraeliZápadním břehu JordánuPalestiněgovernorátůMadabaKarak JordánskuAl-Ghaurkm²kmmsvětových oceánů2006[1] O První zdroj – toto ještě není hotová prezentace, pozor na hypertextové odkazy!

4 Zdroj Český rozhlas www.rozhlas.cz/svet/portal/ O Mrtvé moře. Přírodní zázrak. Jeho voda je tak slaná, že nás udrží na hladině bez našeho vlastního úsilí. K Mrtvému moři do Izraele nás teď zavede náš zpravodaj na Blízkém východě Jaromír Janev. O Mrtvé moře umírá. Jeho hladina klesá. Ale mohu vás hned na začátku uklidnit, pokles jeho hladiny je jen několik milimetrů za rok. Je to způsobeno jednak teplotou ovzduší, ale i dalšími faktory. Mrtvé moře leží 430 metrů pod hladinou světových moří a je tu vždy o pět až deset stupňů tepleji než jinde. Na obou stranách tohoto největšího slaného jezera na světě navíc těží z jeho vod minerály a léčivé soli. Vodu sice vracejí nazpět, ale přece jen tento proces znamená určitý úbytek. Mrtvé moře, které je vlastně ze všech stran uzavřené, má jediný přítok - posvátnou řeku Jordán. A věřte mi, množství vody, které Jordánem protéká, by překvapilo každého - je to spíš větší potok nebo malá říčka. O druhý zdroj – ani jedno není hotová prezentace

5 Úkol O Vyberte důležité informace – textem musíte dále pracovat! O A) fakta O B) souvislosti O C) zajímavosti O A celou prezentaci si zkuste říci nanečisto doma!

6 2. krok Zpracování textu O Vybrali jste důležité informace. O Zjednodušte věty. O Cizí slova buď vynechejte nebo vysvětlete. O Častou chybou bývá použití celých dlouhých vět z původního textu O Uvažte položení řečnických otázek: Př. A co že se to vlastně s tím Mrtvým mořem děje?

7 3. krok Příprava prezentace O Rozlište, které informace uvedete v powerpointové či jiné prezentaci a které budete říkat ústně. O Častou chybou bývá, když se promítá dlouhý text, který prezentující čte. O Doporučujeme promítnout obrázky, fotografie a základní fakta. O Zajímavosti a další informace popište ústně.

8 4. Krok Rozdělení úkolů O Rozdělte si, kdo bude co říkat. O Zapojit se musí všichni. O Doporučujeme střídání (není to jednotvárné).

9 5. krok Prezentování O Představte se. O Udržujte oční kontakt. O Mluvte pomalu a zřetelně. O Výslovnost případných cizích slov nacvičte předem. O Nestůjte přímo před promítacím plátnem. O Text nečtěte, občas však můžete nahlédnout do poznámek. O Poděkujte za pozornost.

10 Uveďte zdroje O Google není zdroj, je třeba uvést konkrétní webové stránky. O U knih uveďte název díla, jméno autora, rok vydání, místo vydání a nakladatelství.


Stáhnout ppt "Jak správně připravit prezentaci Jakých chyb se vyvarovat?"

Podobné prezentace


Reklamy Google