Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_302 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 3. října 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: POLOSTRUNATCI - ŽALUDOVCI Metodický list/Anotace: S využitím výukového materiálu žák dovede popsat části těla žaludovců a vysvětlit evoluční význam žaberního koše, notochordu a nervové trubice v kontextu s evolucí strunatců. Dovede také a chrakterizovat ekologické nároky a specifika skupiny a dovede je zařadit do přirozeného systému organismů. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 KMEN: POLOSTRUNATCI (HEMICHORDATA) ŽALUDOVCI
RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 POLOSTRUNATCI V SYSTÉMU DRUHOÚSTÝCH
Kmen: Ostnokožci (Echinodermata) třída: Lilijice (Crinoidea) třída: Hvězdice (Asteroidea) třída: Hadice (Ophiuroidea) třída: Ježovky (Echinoidea) třída: Sumýši (Holothuroidea) Kmen: Polostrunatci (Hemichordata) třída: Křídložábří (Pterobranchia) třída: Žaludovci (Enteropneusta) Kmen: Strunatci (Chordata) Podkmen: Pláštěnci (Urochordata) třída: Sumky (Ascidiacea) třída: Salpy (Thaliacea) třída: Vršenky (Appendicularia) Podkmen: Bezlebeční (Acrania) Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) Nadtřída: Bezčelistnatci (Agnatha) třída: Sliznatky (Myxini) třída: Mihule (Cephalaspidomorphi) Nadtřída: Čelistnatci (Gnathostomata) třída: Paryby (Chodrichthyes) třída: Nozdratí (Sarcopterygii) třída: Paprskoploutví (Actynopterygii) třída: Obojživelníci (Amphibia) třída: Plazi (Reptilia) třída: Ptáci (Aves) třída: Savci (Mammalia)

4 TŘÍDA: ŽALUDOVCI Drobní živočichové červovitého tvaru
Žijí na mořském dně Tři základní části těla u nich nesou názvy žalud, límec a trup Na břišní straně mezi žaludem a límcem je ústní otvor Za ním následuje dlouhý vakovitý hltan s množstvím párových žaberních štěrbin po stranách Ústním otvorem je přijímána voda, která odchází z těla žaberními štěrbinami Zároveň je z ní filtrována potrava (mikroskopický plankton a detrit)

5 TŘÍDA: ŽALUDOVCI Na předním konci se z trávicí trubice vytváří dorzální vychlípenina směrem do žaludu, která je tvořena buňkami s velkým vnitřním napětím Jde o notochord (stomochord) Je pružný, ale i poměrně pevný Je vývojovým základem struny hřbetní, která se vytvořila u strunatců Žalud vyztužený notochordem slouží k rytí ve dně, víření bahna a tak k získávání potravy Na hřbetní straně těla žaludovců je podélný nervový pruh vzniklý vchlípením ektodermu Tento pruh je ve střední části dutý Je vývojovým základem trubicovité nervové soustavy strunatců.

6 TŘÍDA: ŽALUDOVCI – STAVBA TĚLA

7 Různé druhy žaludovců

8 Obrázky ukazují další druhy žaludovců
Žaludovec malý – žije v chodbičkách v písčitém dně Středozemního moře, je asi 10 cm dlouhý Obrázky ukazují další druhy žaludovců Saccoglossus bromophenolosus

9 LITERATURA WWW ZDROJE A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN Hemichordata. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Notochord, Balanoglossus (Enteropneusta). In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Enteropneusta. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Not assigned. In: Encyclopedia of Life [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google