Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému."— Transkript prezentace:

1

2

3 Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Látky, které mohou vyvolat alergie jsou např. pyl z květů, zvířecí srst, kosmetika, výkaly roztočů - nazývají se alergeny Látky, které mohou vyvolat alergie jsou např. pyl z květů, zvířecí srst, kosmetika, výkaly roztočů - nazývají se alergeny

4 Příznaky Podle čeho poznáte, že trpíte sennou rýmou? Když se na jaře nebo v létě objeví bez vysvětlitelné příčiny rýma a neodezní ani po několika týdnech, během delších dešťů poleví a při hezkém počasí se hned zase navrací, pak byste se určitě měli nechat vyšetřit alergologem pro podezření na sennou rýmu

5 Příznaky sezónní pylové alergie ♣ Oči svědí a neustále slzí ♣ Nos trvale produkuje vodnatý sekret a časté jsou salvy kýchání ♣ Pylová zrna v ústech a hrdle mohou způsobovat svědění ♣ Uši mohou svědit vzhledem k nervovému propojení nosohltanu s uchem

6

7 Asi 20% obyvatelstva trpí každý rok sennou rýmou, která je v odborném jazyce nazývána pylovou alergií. Je vyvolaná pylem ze stromů (např. bříza, olše), keřů (líska), travin, obilí (např. žito) a bylinek (např. pelyněk). Jakmile se tyto pyly dostanou do přímého kontaktu se sliznicí v nose nebo v očích, vyvolají u alergiků alergickou reakci.

8 U dítěte, jehož jeden rodič trpí alergií, je riziko vzniku alergického onemocnění 30%. Jsou-li alergiky oba rodiče, zvyšuje se riziko na 60 %. Alergie může propuknout kdykoli během života.

9 Pojem obrany nebo odolnosti je velmi všestranný a opírá se o mnoho dějů. Zahrnuje tvorbu protilátek, které jsou „ochránci“ našeho těla. Jejich úkolem je neutralizovat „vetřelce“ neboli tzv. antigeny. Pojem obrany nebo odolnosti je velmi všestranný a opírá se o mnoho dějů. Zahrnuje tvorbu protilátek, které jsou „ochránci“ našeho těla. Jejich úkolem je neutralizovat „vetřelce“ neboli tzv. antigeny.

10

11 AAAAž čtvrtina dětí ve věku do pěti let zažije nějaké zhoršení dýchání s pískoty. Ne vždy sice jde o astma, ale mnohdy to jsou první příznaky tohoto onemocnění. VVVVětšina pacientů dostane chorobu dříve, než dospěje.

12  Astmatikům se pod vlivem podnětů především z vnějšího prostředí občas stáhnou průdušky, což jim znesnadňuje dýchání.  Astmatikům škodí kouření, a to i pasivní!

13 Příznaky astma ---- napětí, ale ne bolest v hrudníku ---- sípavé a písklavé dýchání ---- obtížné dýchání a "krátký dech"; stav se zlepšuje vsedě ---- kašel, často s velmi obtížným vykašláváním ---- neklid a nespavost

14  U astmatiků se vyskytuje takzvaný astmaticky záchvat,který mohou vyprovokovat například alergeny.  Vnitřní příčiny jsou obvykle hůře rozpoznatelné a bývá obtížné se jich vyvarovat (patří sem stres, strach….)

15 Autor: Martin Juřík Autor: Martin Juřík Spolupráce: Žaneta Jančaříková Informace jsou z encyklopedie a z internetu


Stáhnout ppt "Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému."

Podobné prezentace


Reklamy Google