Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

území oblíbené sportovci a turisty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "území oblíbené sportovci a turisty"— Transkript prezentace:

1 území oblíbené sportovci a turisty
Východní Čechy území oblíbené sportovci a turisty Vyhledávejte v příruční mapě.

2 Pohoří a hory Orlické hory
Kdysi kraj chudých tkalců. Vedly přes ně staré cesty do Polska. Nejvyšším vrcholem je Velká Deštná (1 115 m nad mořem).

3 Pohoří a hory Krkonoše Nejvyšší pohoří v ČR s naší nejvyšší horou Sněžkou (1 602 m nad mořem). Ochrana přírody – Krkonošský národní park.

4 Krkonoše – horská střediska
Pohoří a hory Krkonoše – horská střediska Do Krkonoš přijíždějí turisté a lyžaři. Vznikla tu horská střediska. Nejznámější jsou Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Harrachov.

5 Řeky Labe, Úpa, Metuje V Krkonoších pramení řeky Labe a její přítok – Úpa. V Podkrkonoší do Labe přitéká zleva řeka Metuje.

6 Orlice, Chrudimka, Cidlina
Řeky Orlice, Chrudimka, Cidlina V Hradci Králové se do Labe vlévá Orlice, v Pardubicích přibírá Chrudimku a o něco dále do něj zprava přitéká Cidlina.

7 Hradec Králové, Pardubice
Města Hradec Králové, Pardubice Dvě největší města východních Čech, obě sídla krajů. Střediska strojírenství, chemie a elektrotechniky.

8 Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Jičín
Města Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Jičín Dvůr Králové s moderní ZOO leží na horním toku Labe. Trutnov je východiskem do Krkonoš, Jičín je město pohádek.

9 Náchod, Česká Třebová, Chrudim
Města Náchod, Česká Třebová, Chrudim Náchod s výstavným zámkem leží u polských hranic. Česká Třebová je železniční křižovatka, Chrudim město loutek.

10 Památky a zajímavosti Český ráj, Trosky
Český ráj je krajina s pískovcovými skalami jižně od Krkonoš. Na dvou skalních vrcholech se tyčí zříceniny hradu Trosky.

11 Babiččino údolí, Ratibořice
Památky a zajímavosti Babiččino údolí, Ratibořice Nedaleko Náchoda nalezneme Babiččino údolí spolu se zámkem Ratibořice.

12 Litomyšl, Kunětická Hora, Opočno
Historické památky Litomyšl, Kunětická Hora, Opočno Vzácný renesanční zámek v Litomyšli, hrad Kunětická Hora severně od Pardubic, zámek v Opočně v podhůří Orlických hor.

13 Historické památky Kost, Kuks
Hrad Kost objevíme v Českém ráji, barokní areál Kuks najdeme východně od Dvora Králové.

14 Samostatná práce do sešitu
Ať jsi ta anebo ten, do ruky si tužku vem, obkresli si naši vlast, pak zakresli, co už znáš. (Dnes: východní Čechy.) Nebude to žádná věda, pomůže ti vlastivěda.


Stáhnout ppt "území oblíbené sportovci a turisty"

Podobné prezentace


Reklamy Google