Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová."— Transkript prezentace:

1 Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová

2 Lidová pohádka Lidové pohádky vznikly v dávných dobách,kdy ještě nebylo známo písmo. Šířily se a rozvíjely ústním podáním mezi všemi národy. Je zajímavé,že tyto pohádky mají u různých národů světa podobné rysy- hrdinové mají stejné povahové vlastnosti- krása ,nebojácnost, důvtip, dobrota, laskavost. Nemají ale stejná jména a nejsou si podobni svým zevnějškem.

3 Lidová pohádka Do lidových pohádek vypravěči vložili svoje vědomosti,zkušenosti,zvyklosti a rysy krajiny,v níž žili. Pohádkový čas v těchto pohádkách je neurčitý,tzn.,že začínají: -Byl jednou jeden král… -Za devatero horami a devatero řekami… -Bylo jednou jedno království… -Kdysi dávno… -Bylo,nebylo…

4 Lidová pohádka Díky tomu,že se lidové pohádky šířily ústně,docházelo k jejich zjednodušování nebo rozšiřování i komolení. Lidové pohádky byly sbírány a zapisovány sběrateli těchto pohádek a mnoha spisovateli.

5 lidová pohádka Mezi nejznámější české sběratele patří:
Božena Němcová-mezi její pohádky se řadí: 1.Národní báchorky a pověsti(Sedmero krkavců, O neposlušných kozlatech, Princ Bajaja,Čert a Káča) 2.Slovenské pohádky a pověsti(Sůl nad zlato, O dvanácti měsíčkách, O Zlatovlásce,Mahulena, krásná panna)

6 Lidová pohádka Karel Jaromír Erben Mezi jeho dílo se řadí: 1.Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečí původních(slovenské, ruské,polské,české..pohádky) 2.České pohádky ( Zlatovláska,Hrnečku, vař!,Tři zlaté vlasy Děda Vševěda)

7 Lidová pohádka Mezi nejznámější světové autory patří: Bratři Grimmové 1.Pohádky bratří Grimmů (Popelka,Sněhurka, Jeníček a Mařenka, Šípková Růženka, Kocour v botách, O Červené Karkulce)

8 Lidová pohádka Sedmero krkavců Božena Němcová

9 Lidová pohádka Dlouhý,Široký a Bystrozraký Karel Jaromír Erben

10 Lidové pohádky O dvanácti měsíčkách Božena Němcová

11 Lidová pohádka Hrnečku,vař! Karel Jaromír Erben

12 Lidová pohádka Sněhurka bratři Grimmové

13 otázky Jak se šířily lidové pohádky?
Kterými slovy lidové pohádky začínají? Kdo jsou nejznámější čeští sběratelé a autoři českých lidových pohádek? Kdo jsou nejznámější světoví autoři lidových pohádek? Otázka pro chytré hlavičky: Co mají společné všechny lidové pohádky z celého světa?

14 ZÁPIS Lidová pohádka Lidové pohádky se šířily ústní formou.
Pohádkový čas je neurčitý-Bylo jednou jedno království… Sběratelé pohádek a někteří spisovatelé tyto pohádky zapsali: Božena Němcová (Sůl nad zlato) Karel Jaromír Erben (Hrnečku,vař!) bratři Grimmové (Popelka)

15 prameny http://cs.wikipedia.org/wiki/Poh%C3%A1dka
ppt Vše platné ke dni

16 KONEC


Stáhnout ppt "Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová."

Podobné prezentace


Reklamy Google