Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině."— Transkript prezentace:

1 Diplomový seminář 4

2 Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině

3 Induktivní argumenty František se stále vyptává na Lucii, a když potká Lucii, vždy znervózní, celý zcervená a klopí oci. A proto - František je do Lucie zamilovaný. 1.František se vyptává na Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 2.František znervózní, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 3.František zcervená, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 4. František klopí oci, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný.

4 Deduktivní argumenty Logicky platná forma Pravdivost premis Analytická platnost

5 Induktivní argumenty

6 Company LOGO Argument z autority

7 Argumenty z příkladů Všechny osoby (celkem 8), které dosud vyšly z budovy X, mely v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle. Zobecnení: Všechny osoby, které vyjdou z budovy X, budou mít v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle. Usuzování: Další osoba, která vyjde z budovy X, bude mít v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle.

8 2/3 populace potvrdily hypotézu, 1 myš utekla Jak a podle ceho byly príklady vybrány, tj. jak se vybíral vzorek? (Když není explicitne uvedeno, ctenár musí hádat). Jaká byla velikost vzorku? Jestli byl vzorek vzhledem k populaci reprezentativní (Má všechny její duležité znaky?)‏ Jaká byla technika výberu vzorku, je uvedena, je spolehlivá?

9 Ånalogie – aneb strhávání pozornosti

10 Nutno dodržet jistá pravidla 1. Analog má vlastnosti a,b,c. 2. Primární subjekt má vlastnosti a,b,c. 3. a,b,c jsou podstatné vlastnosti analogu a díky nim lze analog klasifikovat jako W.

11 Argument o příčině (1)Dobrovolná euthanasie, pri které nevylécitelne nemocný pacient vedome zvolí smrt, mela by být legalizována. (2) Zodpovedným dospelým lidem by také mela být ponechána možnost volby, jestli chtejí žít, nebo zemrít. Navíc (3) dobrovolná euthanasie by uchránila mnoho pacientu pred nesnesitelnou bolestí. (4) Snížila by sociální výdaje. (5) Uchránila by príbuzné od bolesti sledovat smrt lidí, které milují, a kterí umírají nelítostným a ponižujícím zpusobem. I když (6) existuje nebezpecí zneužití, a navzdory tomu, že (7) nemáme jistotu, jestli lék nebude prece jen nalezen, (1) dobrovolná euthanasie by mela být legální volbou pro nevylécitelne nemocné pacienty.

12 Ceteris paribus Za ostatních stejných okolností, jestliže dobrovolná akce uchrání pacienty před nesnesitelným utrpením, mela by být legalizována. Ostatní stejné věci, jestliže uchrání pacienty před nesnesitelným utrpením, měly by být legalizovány.

13 Závěr „Je dobré si zapamatovat, že naše názory a víra nejsou jediné. Lidé zastávají mnoho pohledu, u komplikovaných problému obzvlášt, a vetšinu z nich lze podporit pomocí dobrých argumentu.“ [G OVIER]

14 Definice Smysl (terminologický aparát)‏ Nesmí být úzká/široká Ani zacyklená Popisná definice inkarnace, -e ž náb. (v ruz. náb. predstavách) vtelení boha v cloveka... Definice příkladem Toto je XYZ Definice úmluvou (libovolně)‏ Přesvědčující definice


Stáhnout ppt "Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině."

Podobné prezentace


Reklamy Google