Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francouzský romantismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francouzský romantismus"— Transkript prezentace:

1 Francouzský romantismus
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 François-René de Chateaubriand (1768 – 1848)
dílo se vyznačuje návratem ke křesťanství a jeho mystice povídka Atala (1801) – příběh indiánské křesťanky Ataly, jež se zamiluje do zajatce svého kmene Šakty, syna náčelníka Natšezů. Zachrání ho před obětováním a uteče s ním, pak se však raději otráví, aby neporušila slib, že zůstane navždy pannou

3 Victor Hugo (1802 – 1885) básník, prozaik, dramatik
téměř 20 let prožil ve vyhnanství (zapřísáhlý odpůrce Napoleona III.) po krvavém potlačení Pařížské komuny se ujímá obětí teroru zemřel jako velký a uznávaný národní básník, v den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek

4 Dílo: Poezie V. Hugo psal poezii lyrickou, epickou, milostnou i satirickou. Jeho poezie překvapuje dokonalostí veršované formy, barvitostí obrazu a líčení nálad. K nejvýznamnějším patří básnická epopej Legenda věků - třídílný cyklus, v němž se básník zamýšlí nad vývojem lidstva v cestě za pokrokem a humanitou a optimisticky věří v lepší budoucnost 2. Romány

5 Chrám Matky Boží v Paříži (1831) - historický román ze středověké Paříže. Hl. hrdinou je hrbatý, hluchý zvoník Quasimodo, kterého se v dětství ujal kněz Frollo a vychoval ho. Kvůli němu se Quasimodo pokusí unést cikánskou tanečnici Esmeraldu, do niž je Frollo zamilován. Únos se nezdařil, a tak Frollo zabíjí muže, se kterým měla Esmeralda schůzku. Dívka je neprá-vem obviněna z vraždy a odsouzena na šibenici.

6 V den popravy ji Quasimodo zachránil a odnesl do chrámu
V den popravy ji Quasimodo zachránil a odnesl do chrámu. Ale Frollo ji chtěl jen a jen pro sebe, a když ho opět odmítla, způsobil, že byla dopadena a oběšena. Na popravu se dívali Frollo s Quasimodem z věže chrámu. V té nejděsivější chvíli se začal Frollo zuřivě smát a Quasimodo – jenž Esmeraldu tajně miloval -ho shodil z věže dolů. Po letech bylo zvoníkovo tělo nalezeno v hrobce, kde byla Esmeralda pohřbena.

7 Román zachycuje život fr. lidu v 1. třetině 19. stol.
Ubožáci (Bídníci, 1862) Román zachycuje život fr. lidu v 1. třetině 19. stol. Hl. postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který byl potrestán za krádež chleba. Na útěku ho ovlivní příhoda s biskupem natolik, že se stává dobrodincem a ochráncem těch nejbídnějších. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert. Zastává názor, že galejník zůstane galejníkem, a považuje dopadení Valjeana za své životní poslání. Ženskými hrdinkami románu jsou Fantine, mladá žena, kterou bída dohnala k prostituci, a její dcera Cosette. Když malá Cosette osiří, Jean Valjean se jí ujímá a vychovává ji.

8 Do dospělé Cosetty se zamiluje Marius
Do dospělé Cosetty se zamiluje Marius. Málem umírá na barikádě, ale Valjean ho zachrání. Po čase se mladík uzdraví a s Cosettou se ožení. Tchánem pro jeho minulost pohrdá, v oka-mžiku, kdy zjistí, že mu vděčí za život, však umírajícímu Valjeanovi odpouští. Román vyznívá jako obžaloba tehdejší společnosti a mravů.

9 Dělníci moře (1866) - děj se odehrává v prostředí drsné přírody v době plachetnic a prvních parníků, oslavuje vítězný lidský zápas s mořským živlem a lidskou práci Devadesát tři (1874) – obraz nejdramatičtějšího roku Velké francouzské revoluce, roku Přibližuje jej na osudech vůdce protirevoluční selské vzpoury v kraji Vendée a na postavách dvou stoupenců revoluce, kteří tragicky umírají pro rozpory mezi věrností revoluci a osobními city.

10 3. Drama Cromwell (1827) - předmluva k tomuto dílu se stala manifestem romantického dramatu a odstartovala diskuzi mezi francouzským klasicismem a romantismem - představení bylo provázeno skandálem Král se baví (1832) - podle této hry vzniklo libreto opery Rigoletto, kterou složil italský skladatel Giuseppe Verdi (stejně jako hra měla i opera problémy s cenzurou)

11 Alexandre Dumas (1802 – 1870) prozaik a dramatik
pocházel ze smíšeného manželství (matka byla černoška) v mládí významně ovlivnil vývoj fr. dramatu, ale zásadním přelomem v jeho tvorbě bylo setkání s profesorem historie A. Maquetem  18 let spolupráce vydal asi 300 svazků (pomáhali mu další spolupracovníci)

12 vydělal psaním obrovské jmění, ale byl neustále na pokraji bankrotu - na konci života se musel uchýlit ke svému synovi, rovněž spisovateli v jeho dílech šlo vždy více o zábavu než o historickou věrnost  kladl důraz na oživení a napětí (spiknutí, souboje, tajné únosy, strašlivá tajemství a další překvapivé události). A. Dumas st. se stal nejčtenějším spisovatelem své doby

13 Tři mušketýři (1844) „Jeden za všechny, všichni za jednoho“
Děj se odehrává ve 20. letech 17. stol a jeho historickým rámcem je obléhání La Rochelle, bašty fr. protestantů podporované Angličany. Vystupují zde historické postavy jako kardinál Richelieu, král Ludvík XIII. a jeho manželka Anna Rakouská, anglický vévoda Buckingham, kapitán královských mušketýrů de Tréville aj. Příběh začíná příjezdem mladého d´Artagnana do Paříže, kde se chce stát mušketýrem. Svou mladickou ztřeštěností si proti sobě popudí hned tři z nejlepších mušketýrů, Athose, Porthose a Aramise. Stanou se z nich přátelé a společně brání královnu proti kardinálovým intrikám.

14 Aramis, Athos, d'Artagnan a Porthos

15 Román byl mnohokrát zfilmován, v ČR vznikl podle něho i muzikál

16 Hrabě Monte Christo (1844 - 1845)
Edmond Dantes se vrací do přístavu. Brzy se má stát kapitánem a chystá se i jeho svatba s krásnou Mercedes. Musí ještě ale splnit slib, který dal umírajícímu kapitánovi: doručit obálku na jistou adresu. Vinou čtyř mužů, kteří mají různé důvody, proč Dantese nenávidět, žárlit na něho či se ho obávat, je Dantes zajat a uvězněn v pevnosti na ostrově If. Až po14 letech se mu podaří utéci, s sebou má mapku místa, kde má být zakopán obrovský poklad. Zbohatne a mstí se těm, kteří mu zničili život. Z lásky k Mercedes nakonec ušetří jejího syna a dojde k tomu, že dobro je lepší než pomsta.

17 Filmoví představitelé hraběte Monte Christo: Jean Marais (1955) 
 Richard Chamberlain (1975) Gérard Depardieu (1998)  James Caviezel (2002) 

18 Český muzikál Hrabě Monte Cristo (hudba Karel Svoboda, autor libreta Richard Hes, texty písní Zdeněk Borovec) D. Hůlka a L. Machálková

19 Stendhal (1783 – 1842) vlastním jménem Henri Beyle
důstojník napoleonské armády (zúčastnil se Napoleonova tažení do Ruska) v r odchází do Itálie; pro styk s revolucionáři vypovězen konec života prožil jako francouzský konzul ve Vatikánu

20 Červený a černý (1830) - dvojdílný román s podtitulem Kronika roku 1830 líčí osudy chudého mladíka, jenž se pokusí o společenský vzestup a je společností rozdrcen. Syn vekovského dřevaře Julien Sorel chce dosáhnout v životě vynikajícího postavení. Ačkoliv opovrhuje náboženstvím, dává se na kněžskou dráhu, neboť ta je nezbytným předpokladem ke kariéře. Pokrytecky předstírá nebo utajuje city a názory podle toho, jak to vyžaduje jeho vlastní zájem. Postupně miluje dvě ženy: paní de Rénal, starostovu ženu, později, když pronikne do vysoké pařížské společnosti, Mathildu de la Mole. Sorel je však stále nespokojený, poznává, že každý úspěch je problematický. Když postřelí paní de Renal a dostane se před soud, odmítá přijmout milost od společnosti, kterou nenávidí, a raději jako vzbouřený plebejec umírá na popravišti.

21 Kartouza parmská (1839) – hl
Kartouza parmská (1839) – hl. hrdinou je mladý italský šlechtic Fabricio del Dongo, velký obdivovatel Napoleona, který se po bitvě u Waterloo (z níž prchá  neromantický pohled na bitvu) vrací do Itálie, kde na podnět své tety zahajuje kariéru coby církevní hodnostář. Je rozčarován intrikami; při náhodném milostném dobrodružství zabije člověka a jako vězeň parmské citadely se zamiluje do dcery jejího vojenského velitele, Klélie. Teta - vévodkyně s vlivem u dvora - mu sice umožňuje útěk z vězení, ale Fabricio se kvůli své lásce ke Klélii vrací. Když jeho synáček a brzy nato i Klélie zemřou, rezignuje - ztrácí zájem o kariéru a uchyluje se do parmského kláštera kartuziánů.

22

23 Francouzský romantismus
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů:


Stáhnout ppt "Francouzský romantismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google