Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN"— Transkript prezentace:

1 ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
EVŽEN ONĚGIN ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN

2 Alexandr Sergejevič Puškin Kdo to vlasně byl ?
Ruský představitel romantismu Romantismus -Je to umělecký směr 1. poloviny 19. století, jeho největší rozkvět probíhal ve 30. letech. Oproti předchozím literárním směrům se romantismus často obrací k historickým tématům, důraz je kladen na city, emoce. Hl. hrdina je člověk výjimečný, netypický (z okraje společnosti - cikáni, zločinci, ...). Láska bývá nenaplněná, nešťastná, často končí tragicky. Přístup autora k zobrazované skutečnosti je subjektivní (autor vyjadřuje své názory, představy, myšlenky). Za kolébku literárního romantismu je považována Anglie, vznik koncem 18. století Básník, zakladatel moderní ruské prózy Pochází ze šlechtické rodiny Více než o svou práci ve státních službách se zajímá o poezii Vystupuje proti tehdejší formě básnictví Hledá ideály svobody a za svoje vyjádření odporu k vládě poslán do vyhnanství na ruský venkov (velký vliv na jeho tvorbu) Po návratu pracuje opět ve státních službách Rostoucí finanční i rodinné problémy ho pohlcují V souboji s nápadníkem své manželky umírá

3 Další díla A. S. Puškina Piková dáma –povídka, byla zhudebněna P.I. Čajkovským - opera Kapitánská dcerka – historická próza Lyricko-epické skladby: Cikáni (1823) Kavkazský jezdec (1821)

4 Významní autoři světového romantismu
Lord George Gordon Byron ( ) ( anglický autor ) - Child Haraldova pouť Walter Scott ( skotský autor ) - Waverley  Percy Bysshe Shelley – jeho manželka Marry Shelleyová – napsala horor Frankenstein Viktor Hugo ( ) ( francouzský autor ) - Chrám matky boží v Paříži , Bídníci Edgar Allan Poe (1809 – 1849) ( americký autor ) - Havran Johann Wolfgang von Goethe ( německý autor ) – Faust, Utrpení mladého Werthera

5 Evžen Oněgin – rozbor díla
Děj Oněgin většinu času tráví ve vysoké společnosti (na plesích), po smrti svého strýce se odjíždí na venkov, vyřídit dědictví. Zde se seznámí s mladým básníkem Lenským a ten jej zavede do rodiny vdovy Larinové, která má 2 dcery (Taťánu a Olgu – Olga je snoubenkou Lenského). Taťána se do Oněgina zamiluje a napíše mu milostný dopis; Oněgin ji odmítne a záměrně flirtuje s Olgou, do níž se zamiloval Lenskij. Oněgin vzbudí jeho žárlivost a dojde k souboji, při němž Lenskij umírá. Oněgin odchází do ciziny. Taťána s matkou odjíždí do Moskvy, má zlomené srdce a provdá se z rozumu za staršího generála, knížete Gremina. Oněgin se s ní setká po letech na plese, bláznivě se do ní zamiluje, píše jí dopisy, ale ty zůstávají bez odpovědi. Vyzná ji lásku i osobně, Taťána jej odmítá, svěří se mu, že ho stále miluje, ale zůstane věrná svému muži.

6 Myšlenka díla Oněgin je typ zbytečného člověka, když mohl mít lásku, odmítl ji, zahrával si s city žen, zabil člověka, má výčitky svědomí, když se konečně zamiluje, je mu tato žena nedostupná. Romantické rysy – výjimečný hrdina, láska je nešťastná (nejprve Taťána nešťastně miluje E. O., poté E. O. nešťastně miluje Taťánu – vždy zůstává nenaplněná)

7 Postavy Evžen Oněgin- je to typ schopného, vzdělaného, lehkovážného šlechtice, který se stává znuděným a nespokojeným člověkem. Nic ho nebaví, vše už se mu omrzelo (bohatství, hýření, ženy) – stal se cynikem, nevěří na lásku Vladimír Lenskij- mladý statkář; nepraktický snílek; neúspěšný básník (protiklad Oněgina), miluje Olgu, věří v opravdovou lásku Olga- je to extrovertka- veselá a koketní Taťána- je romanticky založená dívka; skromná, stydlivá a sentimentální ( vysoké mravní hodnoty )

8 Komentář Kniha je spíše pro zdatnější čtenáře. Občas je obtížné porozumět ději. Kniha je obsáhlá a uvádí zde mnoho postav.

9 NYNÍ PROBĚHNE UKÁZKA DÍLA

10 Děkujeme za pozornost Vypracoval : Z. Holcman


Stáhnout ppt "ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN"

Podobné prezentace


Reklamy Google