Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24. 1. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Literární výchova - Romantismus ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE Materiál je určen pro 8. ročník a jeho cílem je získání informací o romantismu, o autorech tohoto období, o hlavním hrdinovi romantických děl. Obsahuje základní informace o romantismu v literatuře. Vznik romantismu, definici romantismu, jeho znaky a popis romantického hrdiny. Dále obsahuje výčet několika málo romantických hrdinů.

3 ROMANTISMUS V literatuře

4 Vznik romantismu Romantismus v literatuře se datuje převážně do první pol. 19. století. ROMANTISMUS od slova román = slovesný útvar v němž obraznost a citovost převládá nad rozumem. Vznikl jako protiklad KLASICISMU. Za kolébku literárního romantismu je považována Anglie (jezerní básníci).

5 Znaky ROMANTISMU aneb jak ho poznáme? Jádrem romantismu je rozpor mezi vnitřním a reálným světem. Člověk touží po uplatnění svých schopností, je v rozporu se svou dobou, svět je k němu necitlivý, vzpoura musí skončit neúspěšně. V romantickém díle se autor zaměřuje hlavně na city a pocity, rozum nechává stranou. Důležité je nitro člověka.

6 Romantický hrdina Hrdina se často bouří, je individuální osobnost a nechce se podřídit žádnému zákonu, ani svému okolí. Stává se nejčastěji společenským vyděděncem, zlodějem, zbojníkem, vězněm, žebrákem, poutníkem, odlišuje se např. zjevem – tělesné postižení (kontrast typický pro romantismus – nepěkný člověk má krásnou duši a atraktivní člověk duši ďábla)

7 …... Často prožívá lásku, ale jelikož miluje nemožné nebo zadanou ženu, skončí špatně. Všechny problémy hrdinové obracejí do svého nitra, čímž se stávají ještě citlivější. Sen X realita Láska X špatný konec Společnost X vlastní nitro

8 Romantičtí spisovatelé Karel Hynek MáchaKarel J. Erben Walter ScottJosef Kajetán Tyl Thomas MooreGeorge Sandová Bratři Grimové Božena Němcová

9 Děkuji za pozornost Přeji pěkný den

10 POUŽITÉ ZDROJE www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24."

Podobné prezentace


Reklamy Google