Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_302_Věta hlavní a věta vedlejší AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_302_Věta hlavní a věta vedlejší AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_302_Věta hlavní a věta vedlejší AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 23. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Věta hlavní a věta vedlejší ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Materiál je určen pro žáky 8. ročníku Obsahuje základní informace o větě hlavní a větě vedlejší. Dále obsahuje informace o tom, jak od sebe věty oddělit a jak je rozlišovat. Prezentace také zahrnuje procvičovací snímek, kde žák odlišuje větu hlavní od vedlejší. Cílem materiálu je upevnění informací o větě hlavní a větě vedlejší.

3 VĚTA VEDLEJŠÍ

4 Není součástí žádné jiné věty. Je významově i formálně samostatná. Nemůžeme se na ni jinou větou ptát. Věta hlavní je vždy řídící. Pomocí věty hlavní se ptáme na větu závislou.

5 Plní funkci větného členu jiné věty. Je formálně i významově nesamostatná, je mluvnicky závislá na jiné větě. Můžeme se na ni touto větou ptát.

6 Věty vedlejší a věty hlavní od sebe oddělujeme čárkami. Může se stát, že je věta vedlejší do věty hlavní vložena. N tom případě oddělujeme větu vedlejší čárkami z obou stran.

7 1) Pokus se rozlišit větu hlavní a větu vedlejší. Bylo mi divné, kam tak rychle všichni odešli. Kdybychom nepřijeli tak pozdě, určitě bychom za dědečkem zašli. Protože liška v lesích vybírá vajíčka, považují ji myslivci za škodnou.

8 přeji pěkný den

9 www.office.microsoflt.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_302_Věta hlavní a věta vedlejší AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,"

Podobné prezentace


Reklamy Google