Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 22. 5. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk – sloh, Slohové postupy a útvary ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace O Tento materiál je určen pro 8. ročník. O Jeho cílem je předání důležitých informací o slohových postupech žákům. O Materiál se zaměřuje na slohovou část českého jazyka a je souhrnným shrnutím většiny slohových postupů a stylů.

3 SLOHOVÉ ÚTVARY (slohové postupy)

4 Slohový postup informační O Do tohoto slohového postupu řadíme tyto funkční styly: O Dopis, oznámení, inzerát, reklama, zpráva,... O Cílem tohoto funkčního stylu je informovat příjemce o důvodu mého psaní.

5 Slohový postup popisný O Při psaní postupem popisným využíváme tyto funkční styly: O Popis postav, popis nějakého objektu, životopis, cestopis,... O Cílem těchto funkčních stylů je co nejvěrněji popsat zadaný objekt, podat přesné informace..

6 Slohový postup vyprávěcí O Vyprávěcí postup využívá těchto funkčních stylů: O Vypravování (nějaké příhody, vzpomínky,...), reportáž, román, novela,... O Cílem vypravování je vystihnout a popsat událost jako sled jednotlivých dějových složek. O Musí být zachována dějová linka.

7 Slohový postup charakterizační O Využívá se funkčního stylu: O Charakteristika (prostředí, postav,...), posudek O Rozeznáváme charakteristiku vnitřní a vnější. O Cílem je co nejlépe charakterizovat danou věc nebo postavu, či osobu tak, aby i nezasvěcený člověk dobře porozuměl našemu záměru a charakterizovanému objektu.

8 Slohový postup výkladový O V tomto slohovém postupu využíváme: O Výklad, výtah, referát, pojednání, proslov, projev,... O Cílem výkladového postupu je vystihnou důležité informace, se kterými lze dále pracovat.

9 Slohový postup úvahový O Tento slohový postup využívá: O Úvaha (zamyšlení), diskuse, recenze, komentář,... O Cílem úvahového postupu je vlastní zamyšlení nad danou problematikou, či zadaným tématem.

10 Děkuji za pozornost

11 Použité zdroje O www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google