Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kreslíme vektorovou grafiku (5) Vodicí linky Zarovnávání objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kreslíme vektorovou grafiku (5) Vodicí linky Zarovnávání objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Kreslíme vektorovou grafiku (5) Vodicí linky Zarovnávání objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vodicí linky K urovnání objektů na ploše nám pomohou vodicí linky. Vodicí linky můžeme nadefinovat jejich vytažením myší z pravítek směrem do pracovní plochy. Přesnější varianta je pomocí nastavení na kartě Vodicí linky v nabídce Soubor: Nastavení dokumentu. Tuto kartu můžeme kdykoli vyvolat klepnutím na pravítko. Zatržení možnosti Uchycovat aktivuje tzv. magnetickou funkci vodicích linek - objekty se k ní od určité vzdálenosti „přilepí“.

3 Zarovnávání objektů Pro zarovnávání skupin objektů (doleva, doprava, na střed), jak vertikálně, tak horizontálně. Zarovnávat můžeme podle velikosti výběru, prvního vybraného objektu či okraje stránky. Používáme galerii Zarovnávání objektů. (Ctrl+7) V praxi většinou kombinujeme vodicí linky a galerii.

4 Vytvořte plášť hrací kostky podle vzoru. 1. Nejprve vytvoříme čtvercový díl, ve kterém budou 3 x 3 puntíky (vytvoříme pomocí vícenásobného kopírování). Všechny puntíky označíme a vyrovnáme ve čtverci (Zarovnávání objektů). Praktické cvičení

5 2. Nadefinujeme vodicí linky.

6 3. Vytvoříme kopie čtvercových stěn pláště (shora x 4, zleva x 3).

7 4. Dokončíme podle vzoru. (Uvědomte si, jak jsou rozvrženy puntíky na skutečné hrací kostce). Volitelně navrhněte záložky na slepení kostky. Příště: Práce s textem Použité obrázky: autor materiálu.


Stáhnout ppt "Kreslíme vektorovou grafiku (5) Vodicí linky Zarovnávání objektů Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google