Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 LED tiskárny OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-019

3  Alternativou k laserovému tisku je tisk využívající LED diod.  První LED tiskárna spatřila světlo světa v roce 1981 a jde tedy v porovnání s laserem o mladší technologii.  LED tiskárny pracují na obdobném principu, jako tiskárny laserové.  Stěžejním rozdílem je u této technologie použití jiného světelného zdroje, který se používá k expozici povrchu válce.

4 LED tiskárny  Zde je namísto jednoho laserového paprsku rozmítaného zrcátkem použito liniové pole polovodičových diod LED (Light Emitting Diode).  Toto pole se skládá z několika tisíc mikrodiod, uložených v řadě vedle sebe přes celou šíři obrazového válce.  Každá dioda může vytvořit samostatný obrazový bod.  Konstantní ostrost obrazu po celé šíři obrazového válce je zaručena tím, že všechny světelné paprsky z jednotlivých diod dopadají na povrch válce kolmo a mají stejně dlouhou dráhu.

5 Porovnání principu tisku u LED tiskáren a laserových tiskáren

6 LED tiskárny  Právě počtem (potažmo hustotou) diod je definováno výsledné rozlišení tisku a zde také dříve bývalo jedno z hlavních úskalí této technologie - svítivé diody nelze zmenšovat do nekonečna, a proto se skutečné hardwarové rozlišení (bez různých vyhlazovacích technologií) dlouhou dobu pohybovalo na hranici 600 dpi.  V současnosti již technologie "umí" i 1200 dpi, takové tiskárny již ovšem svou cenou nejsou příliš vhodné do domácností nebo malých kanceláří.

7 LED tiskárny  Mezi diodami a válcem je pak ještě řada optických čoček.  Díky tomu odpadá mnoho problémů, které nastávají u laserových tiskáren (úhel dopadu paprsku, posun při otáčení válce, prostorové nároky).  Na rozdíl od klasické laserové technologie je systém LED diod konstrukčně jednodušší, má méně pohyblivých částí, nevyžaduje prakticky žádné nastavování a je odolný proti případným otřesům.

8 LED tiskárny Rozdílný způsob tisku LED tiskárny a tiskárny laserové.

9 LED tiskárny  Hlavní výhodou je především malý rozměr tiskáren, vysoká spolehlivost a vyšší je také životnost tiskáren založených na této technologii, jelikož v tiskárně se nachází méně pohyblivých částí a mechanických součástí.  Výrobci také slibují vyšší kvalitu oproti laserovému tisku díky kvalitnějšímu světelnému zdroji a možnosti tisku menších obrazových bodů.

10 LED tiskárny  LED tiskárny by také měly umět tisknout rychleji, než tiskárny laserové, navíc u nich není rychlost tisku závislá na rozlišení.  V neposlední řade by mezi výhody LED tiskáren měly patřit také nízké provozní náklady.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  http://www.laserovetiskarny.estranky.cz/stranka/led-tiskarny  http://ireferaty.lidovky.cz/309/1744/Laserove-a-LED-tiskarny  http://www.svethardware.cz/art_doc- 304D8698E800E425C12571B4005FE769.html


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google