Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce 1971. První laserová tiskárna určená.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce 1971. První laserová tiskárna určená."— Transkript prezentace:

1 Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce 1971. První laserová tiskárna určená pro použití v kancelářích byl dodán Xerox Star 8010 v roce 1981. Do domácností nabídla laserovou tiskárnu HP (HP Laserjet ppm) až v roce 1984. Laserové tiskárny přinesly vysoce rychlý a kvalitní tisk textu s různým písmem na stránce. Zajímavost: HP LaserJet byl prodán za 3500 USD v roce 1984, ale měl problém s nízkým rozlišením grafiky a vážil 32 kg.

2 Laserová tiskárna Princip:
Hlavní součástí laserové tiskárny je kovový válec s vrstvou polovodiče (např. selen) na povrchu. Polovodič mění při osvícení odpor z přibližně 300 Ω při osvícení až na cca 3–5 MΩ, pokud není osvícen.

3 Laserová tiskárna Mechanický stěrač setře zbytky toneru a žárovka odstraní náboj z předchozí fáze tisku. Poté je povrch válce v celé šířce nabit z korony. V bodech, které se mají tisknout, je válec osvícen laserem, tím je odpor polovodiče v bodě snížen a náboj z povrchu se vybije do středu válce. Toner (suchý jemný prášek) je vlivem otáčení válce nabit na stejnou polaritu jako povrch válce a přilne k válci pouze na místech, kde byl odstraněn náboj. V ostatních místech je toner od válce odpuzován, protože má stejnou polaritu. Následně se toner přenese z válce na papír, který je nabit na opačnou hodnotu než povrch válce. Papír se pod válec dostane ze vstupního zásobníku a je nabit opačným nábojem než povrch válce a toner. Toner se z míst na válci s neutrálním nábojem přenese na papír, který je nabit nábojem opačným (než toner). Dále je toner pomocí vysoké teploty (od 180 ˚C a více) a tlaku roztaven a zapečen do papíru a následně je z papíru sejmut náboj a papír je uložen do výstupního zásobníku. Laserový paprsek prochází deflektorem, což je součástka, která v závislosti na přivedeném napětí propouští nebo nepropouští světlo (laserový paprsek). Napětí přivedené do deflektoru je obrazem bitmapy tištěné stránky. Rotující zrcátko (hranol) rozprostírá paprsek po celé šířce válce.

4 Laserová tiskárna Příslušenství: podavač třídicí výstupní zásobník
automatické sešívací zařízení oddělovač (tzv. "gilotina") display, někdy je možné se setkat i s jeho dotykovou verzí skener, modem - takovéto multifunkční zařízení potom může plnit úlohu kopírky a faxu čtečky paměťových karet a USB klíčenek (s přímým tiskem z nich) V LED tiskárně je celá soustava laseru a příslušné optiky nahrazena řadou nebo maticí LED v těsné blízkosti válce a pokrývající celou jeho šířku. Každá z těchto diod ozařuje na válci jeden bod ze vstupní bitmapy. Výrobci: HP, Canon, Xerox, Epson, Oki, Minolta


Stáhnout ppt "Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce 1971. První laserová tiskárna určená."

Podobné prezentace


Reklamy Google