Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Estetika I Barbora Řebíková 731 588 021)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Estetika I Barbora Řebíková 731 588 021)"— Transkript prezentace:

1 Estetika I Barbora Řebíková (rebbarbora@email.cz, 731 588 021)

2 Estetická kvalita a hodnota

3 „kvalita“ Esencialistické pojetí – chápání kvality jako vlastnosti, stavu či „obalu“ čehosi podstatného, esenciálního, které zůstává samo sebou a mění se pouze jeho akcidentální vlastnosti

4 Primární a sekundární smyslové kvality Primární – nezávislé na vnímajícím vědomí a přetrvávající v různých podmínkách např. tvar, velikost, rozprostraněnost, pohyb… Sekundární – závislé na vnímateli a proměnlivé v závislosti na podmínkách vnímání např. barvy, chutě, vůně

5 Estetická kvalita Je kvalitou primární či sekundární?

6 Estetická kvalita je kvalitou terciální

7 Terciální kvalita Tercialita („třeťost“) – ontologická závislost na primárních a sekundárních kvalitách Estetická kvalita závisí na vnímatelných kvalitách nižšího (prvního a druhého) řádu. Je analogická s estetickým objektem – je estetickým objektem v malém.

8 … „Jako je estetický objekt ve své existenci závislý na hmotném či znakovém nosiči a na aktech vnímatele, který ho vtahuje do svého horizontu, tak je estetická kvalita závislá na mimoestetických kvalitách tohoto nosiče.“ Bázi či pozadí pro vynoření estetické kvality tvoří primární a sekundární kvality.

9 obraz Primární (tvar, ohraničení plochy obrazu, textura, pohyb..) Sekundární: (barevné skvrny, linie) Vynoření terciálních kvalit: vyvážená kompozice, barevné sladění, harmonie, vibrující napění v liniích, barevných kontrastech apod.

10 Estetická kvalita jako metafora


Stáhnout ppt "Estetika I Barbora Řebíková 731 588 021)"

Podobné prezentace


Reklamy Google