Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světové obyvatelstvo 1 Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světové obyvatelstvo 1 Název školy"— Transkript prezentace:

1 Světové obyvatelstvo 1 www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Světové obyvatelstvo 1 Označení DUM VY_32_INOVACE_13_1_01_03 Autor Mgr. Jana Marcaníková Datum Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Socioekonomická geografie světa Ročník 3. ročník gymnázia

2 Světové obyvatelstvo nejdůležitější složka socioekonomické sféry (tvoří a spotřebovává vytvořené hodnoty) geografie obyvatelstva

3 geografie obyvatelstva studuje:
vývoj počtu obyvatel rozmístění obyvatelstva migrace obyvatelstva strukturu obyvatelstva (podle pohlaví a věku, rasovou, ekonomickou a sociální, jazykovou a národnostní)

4 Vývoj počtu obyvatel informační zdroj – sčítání lidu (census)
údaje jsou přibližné: minulost – chybí přesné údaje budoucnost – předmět výpočtu či odhadu k žije na Zemi 7,079 miliard lidí (americký úřad pro sčítání lidu)

5 úkol 1 - Růst počtu obyvatelstva je v různých historických obdobích nerovnoměrný. Co v minulosti ovlivnilo růst populace?

6 Tři výrazná období růstu počtu obyvatel
Neolitická revoluce 7000 – 6000 př.n.l.(přechod lidstva od sběru plodin k lovu zvěře a zemědělství – více potravy)

7 Průmyslová revoluce druhá polovina 18.stol
ovlivnila růst počtu obyvatel i rozmístění (růst sídel)

8 Demografická revoluce (4 fáze)
1. malý přírůstek 2. vysoká porodnost, snižuje se úmrtnost, prodlužuje se délka života, vysoký přirozený přírůstek (rozvojové země) 3. porodnost a úmrtnost se ustalují na nízkých hodnotách 4. nízký přírůstek, někdy i úbytek (vyspělé země)

9 prognózy: v roce 2050 by mohla světová populace mít 7,5 – 10,5 mld. obyvatel, poté by měla začít klesat

10 Růst světové populace (v milionech)
graf 1

11 citace graf 1 - CONSCIOUS. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obrázek pozadí - GOOGLE ART PROJECT. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Světové obyvatelstvo 1 Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google