Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuChov králíků C Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceVýživa a krmení králíků, chovatelská zařízení Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaŽiviny, makroprvky, mikroprvky, trávení Datum9.12.2013

2 Chov králíků C Zaměření na kvalitu výživy Sestavení krmné dávky NÁZEV

3 Výživa a krmení králíků: Sušina a voda: Rostoucí králík potřebuje 5-7% své živé hmotnosti, samice chovná březí potřebuje 3-4% své živé hmotnosti, samice kojící potřebuje 6-7% své živé hmotnosti, samci 3-4% své živé hmotnosti. Velmi důležitá je potřeba vody a vzhledem k rychlému vývinu králíka a jeho intenzivní látkové přeměny. Nedostatek vody ovlivňuje zdravotní stav, narušuje funkci trávicího ústrojí, dochází ke zvýšení teploty, nedochází k odvodu škodlivých produktů, dostavuje se nechutenství a následuje tělesná ochablost. U kojících samic nedostatek vody vede ke kanibalismu. Při nedostatku vody dochází ke snížení stravitelnosti krmiva, ke snížení příjmu krmiva, ke snížení přírůstku živé hmotnosti. Králík potřebuje značné množství vody.

4 Závisí na mnoha faktorech – především na kvalitě a množství podávaného krmiva, ročním období a teplotě, věkové kategorii, hmotnosti, zdravotnímu stavu, fyzickému stavu, pohlaví a způsobu ustájení. Nepravidelné napájení nebo napájení v příliš dlouhých intervalech vede ke zvýšení spotřeby vody, což způsobuje nadměrné zatěžování ledvin a krevního oběhu. Voda musí být čistá, nezávadná a ne příliš studená. Potřeba vody je obecně 2x vyšší než potřeba sušiny. Rostoucí králík potřebuje 10-12% své živé hmotnosti, samice březí 6-8% své živé hmotnosti a samice kojící 20-30% své živé hmotnosti (podle počtu mláďat). V praxi se osvědčilo okyselení vody octem jako prevence proti kokcidióze. Používá je jednorázová aplikace při pH 3-4 nebo trvalé okyselení napájecí vody na pH 6,0.

5 Bílkoviny: Základní stavební látka krmení králíků. U samic a samců v klidu má bílkovina tvořit v krmivě nejméně 16-17%. U zapuštěných, kojících samic a samců v plemenitbě nejméně 18-20%. U králíčat od 1. do 3-4 měsíce 21-25%. Tuk: U výkrmových králíků je požadovaný obsah tuku 4,0%. Vláknina: Ovlivňuje stravitelnost krmiva, živin, především bílkovin. Králík tráví vlákninu poměrně špatně. Minerální látky: Potřeba pro tvorbu kostry a tvorbu produktů (mléko, maso, kůže). Při nedostatku dochází ke zdravotním potížím, ke snížení životaschopnosti, ke snížení růstu, užitkovosti, plodnosti a ke snížení odolnosti proti chorobám. Největší význam ve výživě králíka má vápník a fosfor, kterých je v těle králíka průměrně 65-70% z obsahu všech minerálních látek. Vápník: Nezastupitelný v těle i produktech. Fosfor: Pro dobrou činnost svalstva, nervové soustavy, ovlivňuje plodnost. Sodík: Podporuje růst a žravost, nedostatek snižuje hmotnost, přebytek způsobuje nadměrné vázání vody. Hořčík: Nedostatek zhoršuje růst a zdravotní stav.

6 Chovat králíky lze v drobném nebo i ve velkochovech na tržní cenu masa mají vliv oba způsoby chovu. Masivní spotřeba jak v minulosti ale nepřišla a asi ani v budoucnosti nepřijde. Vzhledem k vysokým nároků našeho trhu i příznivým dietetickým vlastnostem masa je škoda, že průměrná spotřeba masa je menší než jeden kilogram na osobu a rok. Je však třeba upozornit na výbornou kvalitu králičího masa, jeho bezcholesterovost a vhodnost konzumace při dietě. Je škoda, že tento tradiční druh masa je na našem trhu na ústupu. Spotřebitel si zřejmě nenašel náhradu z tradičních drobnochovů v jiných dodavatelech.

7 Vitamíny: A – Při nedostatku zpomaluje růst, snižuje plodnost, dochází ke sterilitě a vznikají chorobné směry na kůži. D – V seně, ovlivňuje využití Ca a P. E – Ovlivňuje reprodukční činnost, plodnost. Vysoký obsah vitamínu E je v zelené píci, vojtěškové moučce, obilních klíčcích, semenech olejnin, zrninách (oves). K – Není nutný k růstu, ale ovlivňuje reprodukci a zabraňuje zmetání králic.

8 Krmiva: Králíkům zakrmujeme tyto skupiny krmiv: 1. Objemná krmiva– a) šťavnatá (zelená píce, okopaniny), b) suchá (seno, sláma); 2. Jadrná krmiva – a) rostlinného původu (obilniny, luskoviny, olejniny), b) živočišného původu (mléko, rybí moučka, masokostní moučka); 3. Minerální krmiva; 4. Krmné směsi (kompletní, doplňkové – většinou granulované); 5. Krmiva příležitostná (odpady potravinového průmyslu a obchodů). Základem krmné dávky v tradičních chovech je zelená píce, seno, krmné okopaniny, a zrna obilnin. Základem krmné dávky ve velkochovech je granulovaná krmná směs.

9 Spotřeba králičího masa Spotřeba králičího masa oproti minulosti poklesla Vzhledem k dietetickým vlastnostem by spotřeba mohla stoupat Konzumace králičího masa se stala okrajovou záležitostí Nákazová situace posledních let chov ještě více komplikuje Využívání ploch s vegetací se jeví pro současného člověka náročně Chovatelé vymírají a mladých je nedostatek Jediný chov roste a to zakrslá plemena pro děti

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80- 070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google