Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuChov slepic A Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhChov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceVšechny důležité podmínky, které musí dobrý chovatel dodržet pro zdárný průběh a rozvoj chovu slepic. Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaslepice, kuřice, brojleři, ustájení, welfare, komfort, chyby, provozní slepota Datum29.11.2013 NÁZEV

2 Chov slepic A Základem chovu drůbeže je chov slepic pro produkci vajec za trží cenu NÁZEV

3 Kvalitní chov začíná, kvalitním odchovem kuřic. Odchov trvá 5 – 6 měsíců a probíhá v klecích nebo halách. Po odchovu jsou kuřice umístěny do snáškových hal do klecí S různým počtem pater. V kleci má naskladněná kuřice k dispozici prostor 750 cm 2 Má k dispozici bidýlko a písek. V obohacených (=upravených) klecích: slepice musí mít lepší podmínky: větší využitelnou plochu min. 600 cm 2 +hnízdo, jehož plocha nezapočítává se do využitelné plochy a nesmí být drátěná podlaha, dále plochu umožňující obrušování drápů, a vhodné hřady skýtající nejméně 15 cm na jednu nosnici.

4 Dodavatel kuřic Měl by být stejný, osvědčený, z blízkého okolí, aby se nemusely daleko převážet, za jakých podmínek kuřice odchovány: jaké bylo používáno krmivo, jaká podestýlka, kurník a výběh; zda byly něčím léčeny. Připravit co nejvíce podobné podmínky, jaké měly u dodavatele.

5 Většina velkochovů pokračuje v klecovém chovu V OBOHACENÝCH KLECÍCH

6 Nároky na krmiva Organismus nosnice je nejvíce zatěžován v první fázi snášky v této době je organismus světlem stimulován k maximální snášce a stále se dokončuje růst. Slepice se do klecí umisťují jednorázově kdy při úhynu nedochází k doplňování klecí. Veškeré nároky na krmiva pokrývá ve velkochovech kompletní krmná směs. Tato směs musí splňovat a pokrývat veškeré nároky organismu chovaného ve velkochovatelských podmínkách a to především nároky na obsah hlavních živin polysacharidů, tuků a bílkovin. Z dalších látek je to především obsah mikroprvků a stopových látek, dále pro chov slepic je typický obsah gritu a nutný obsah karotenoidů pro správnou barvu žloutku. Odstraňování trusu je mechanizováno stejně jako sběr a třídění vajec. Pro zachování vysoké jakosti vajec je nutné provádět sběr 3-4 krát denně a vejce musí být co nejrychleji uskladněna v klimatizovaném skladu. Vejce je obvykle sneseno čisté a ke znečištění dochází stykem s pásem a podlahou klece.

7 Rozhodující faktory ekonomiky produkce vajec jsou: Počet snesených vajec Hmotnost vajec Spotřeba krmiva na nosnici a 1 kg vajec Úhyn ve snáškovém období Existují i drobnochovy a biochovy, které nemají vliv na tržní cenu vajec

8 Nároky slepic: Optimální teplota chovu se pohybuje v rozmezí 13 – 18 °C, pod 13 °C stoupá příjem krmiv, ale snáška pokračuje. Teploty nad 25°C výrazně snižují příjem krmiva, zvyšují příjem vody, snižují hmotnost vajec a pevnost skořápky. Dochází k celkovému poklesu množství vaječné hmoty. Dochází ke zvýšení dechové frekvence a zvyšuje se obsah CO 2. U čpavku se jako neškodná a přípustná koncentrace uvádí 0,002 – 0,005%. Sirovodík by neměl překročit hranici 0,002%. Z výše uvedených údajů vyplívá radikální vliv ventilace. Rychlost proudění vzduchu kolem těla nosnice při optimální teplotě je 0,3 – 0,5 m.s -1. Zcela radikální význam pro slepice a kuřice má světelný režim. Světelný den ve snáškovém období nesmí být kratší než v období odchovu. Minimální délka představuje hodnotu 14 hodin. V praxi se osvědčilo postupné prodlužování světelného dne o 15 – 20 minut týdně až na délku 17 hodin. Postačující intenzita světla představuje 5 luxů. Vyšší intenzita snášku nezvyšuje, ale vytváří podmínky pro zvýšení agresivity a kanibalismu.

9 Význam vajec ve výživě Vejce je velmi kvalitní zdroj bílkovin Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny Je rychle upravitelné a konzumovatelné Vhodné pro vývin dětí Obsahuje LECITIN pro rozvoj mozku Nevýhody – zdroj cholesterolu - zdroj salmonely Množství zkonzumovaných vajec mírně klesá V minulosti přes 300 za rok současně asi 250 ks za rok

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google