Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“"— Transkript prezentace:

1 Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

2 SUCHO A DESERTIFIKACE

3 DESERTIFIKACE = vysoušení
proces degradace území na pouštní, polopouštní či podobně vypadající oblast → v důsledku různých faktorů, včetně proměnlivosti klimatu a lidských činností.

4 PŘÍČINY Maximální snaha o využití veškeré úrodné půdy Odlesňování
Spásání porostu hospodářskými zvířaty Eroze Klimatické změny

5

6 NÁSLEDKY Klesá hladina podzemních vod
Ornice se zasoluje, rychleji eroduje Ohrožení rostlinstva a živočichů V celosvětovém měřítku je desertifikací ohroženo živobytí 1 miliardy lidí ve více než 100 zemích.

7

8 afrika Šíření pouští má přímou souvislost s chudobou venkovských oblastí trvalým nedostatkem potravin a migrací obyvatel Nejznámějším příkladem desertifikace je oblast Sahel Zahrnuje státy Senegal Gambii Mauritánii Niger Mali Burkinu Čad a zasahuje do Súdánu, Etiopie a Somálska

9

10 asie Dochází zde k odstranění rostlinstva z důvodu pastevectví a vysokých nároků na čerpání podzemní vody a k přeměně zemědělské půdy v poušť Státy měnící se na pouště z důvodů srážek (méně než 25cm ročně), nízké vlhkosti a vyšší průměrné teplotě Uzbekistán Turkmenistán Kazachstán

11 Oblasti pouští Pouště na Zemi zabírají 42 miliónů km2
Tundra zabírá 8 miliónů km2, tj. 5,4% povrchu pevniny a lze ji chápat jako polopoušť Suché oblasti zabírají asi 47 miliónů km2, tj. 35% plochy pevnin. Přes 6 miliónů km2 tvoří plochy extrémně suché, s ročními srážkami menšími než 25 mm a s velmi nízkou, s vysokými teplotami a také s vysokými výkyvy teploty během dne a noci.

12

13 Zbytek suchých oblastí dělíme na pásmo aridní a semiaridní.
Aridní pásmo tvoří pouštní step. Má rozlohu 33 miliónů km2. Nadměrné spásání trav a vypalování křovin vede k erozi a desertifikaci. Dochází tu i k salinizaci (zasolení půd). Semiaridní oblasti bývají také nadměrně spásány, například kozami. Krmných druhů rostlin pak ubývá a ty jsou vytlačovány druhy nepoživatelnými.

14 Problém rozšiřování pouští:
Afrika Sahara Asie Gobi Namib Syrská poušť Kalahári Velká arabská poušť Arabská poušť Velká solná poušť Nubijská poušť Poušť Lút Arabská poušť Karakum Kyzylkum Thar Taklamakan Austrálie Velká Viktoriina poušť Gibsonova poušť Velká písečná poušť Simpsova poušť Severní Amerika Mohavská poušť Sonorská poušť Velká pánev Bílé písky Chihuahua Jižní Amerika Atakama Peruánská poušť Patagonská poušť

15

16 Náprava škod Používání vhodných hospodářských metod
Zákaz kácení dříví na otop Osazování dřevinami → Finančně velmi náročná rekultivace krajiny

17

18 KONEC PREZENTACE 


Stáhnout ppt "SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“"

Podobné prezentace


Reklamy Google