Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karolína Moravcová 7. Třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karolína Moravcová 7. Třída"— Transkript prezentace:

1 Karolína Moravcová 7. Třída 23.9.2008
Pyramidy v Gíze Karolína Moravcová 7. Třída

2 Mapa Pyramidy se nachází v gíze , která leží na severu Egypta u řeky
Nil.

3 Pyramidy v Gíze Gíza je částí města Káhira rozkládající se na západním břehu Nilu. Od čtvrté dynastie sloužila tato oblast jako královské pohřebiště, které si za místo svého posledního odpočinku zvolili nejen králové, ale také vysocí úředníci a bohatá šlechta. Tím nejproslulejším z Gízy jsou ale samozřejmě tři velké pyramidy, jeden ze sedmi divů světa. Chufuova pyramida, Rachefova pyramida a Menkaureova pyramida

4 Pyramidy v Gíze Chufuova pyramida Bezesporu nejslavnější, nejznámější a největší egyptská pyramida. Na stavbu bylo užito 2,6 miliónů kusů kamenných bloků o celkové váze 7 miliónů tun. Podle Herodota pracovalo na stavbě Velké pyramidy v tříměsíčních intervalech otroků po dobu 20 let. Rachefova pyramida má jednu zvláštnost, kterou se může chlubit málokterá pyramida. Velkou sfingu. Místní lidé ji nazývají Abu el-hol, "Otec děsu" či "Strašidlo". Stejně jako u Chufuovy pyramid se v bezprostřední blízkosti Rachefovy pyramidy nachází hrobky úředníků a spousty zádušních chrámů. Menkaureova pyramida Nejmenší z gízských pyramid stojí nejdále od nilského údolí . Podle Herodota patřila tato pyramida Chufuově dceři Rhodapis. I u této pyramidy se nachází několik zádušních chrámů. Stejně jako u Velké pyramidy se i zde nacházejí tři malé pyramidy Menkaureových manželek, které jsou polorozbořené, stejně jako u Chufuovy pyramidy.

5 Obecné shrnutí V Gíze jsou celkem 3 pyramidy.
Pyramidy se řadí mezi 7 divů světa Chufuova pyramida je největší ze tří pyramid v gíze. Po ní je Rachefova a nejmenší je Menkaureova pyramida. Pyramidy sloužily k uchování mrtvých těl králů, faraonů a bohatých lidí.

6 Použité zdroje: http://makaron.blog.cz/0706/egypt-pyramidy-v-gize


Stáhnout ppt "Karolína Moravcová 7. Třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google