Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/ č. materiálu: VY_32_INOVACE_420 Jméno autora: Mgr. Kateřina Sepešiová Třída/ročník: VIII. Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tematická oblast: Evropská integrace Předmět: Výchova k občanství Výstižný popis způsobu použití: Materiál vhodný pro výkladovou hodinu. Klíčová slova: Evropská unie, rozloha EU, hospodářství EU, vlajka EU, Lisabonská smlouva, instituce EU Druh učebního materiálu: Powerpointová presentace

3 Evropská Unie EU Hospodářské a politické společenství. 27 evropských zemí. Vznikla v roce 1993. Je založena na zásadách právního státu. Díky zrušení hraničních kontrol mezi zeměmi EU mohou lidé cestovat bez omezení po většině kontinentu = usnadnění cestování a stěhování za prací

4 Rozloha EU

5 Hospodářství EU Vnitřní trh Evropské unie je jednotný trh
1. zajišťuje volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob 2. evropští občané mohou svobodně žít, pracovat, studovat a podnikat.

6 Pozor na to jak správně vlajku věšíme.
Vlajka EU Pozor na to jak správně vlajku věšíme.

7 Lidská práva a rovnost lidí
EU podporuje dodržování lidských práv jak v rámci Unie, tak na celém světě. Lisabonská smlouva 2009 Posiluje úlohu Evropského parlamentu i národních parlamentů, dává občanům více možností, jak vyjádřit svůj názor. Umožňuje účinnější prosazování hodnot EU, zakotvuje Listinu základních práv jako součást primárního evropského práva a poskytuje nové mechanismy pro zajištění solidarity a lepší ochrany občanů.

8 Instituce EU Unie se stále rozvíjí a rozšiřuje, a proto se snaží, aby byly její řídící orgány transparentnější a demokratičtější. Evropský parlament, Brussel a Štrasburk - legislativní a rozpočtová funkce. Evropská rada - rozhoduje na základě jednomyslnosti. Rada Evropské unie - jejími členy jsou hlavy států nebo předsedové vlád členských zemí EU.

9 Instituce EU Evropská komise - nadnárodní orgán Evropské unie, nezávislý na členských státech a hájící zájmy Unie. Soudní dvůr Evropské unie - je nejvyšším soudem Evropské unie a má poslední slovo ve věcech právního řádu EU. Evropská centrální banka - provádí měnovou politiku sedmnácti zemí EU, které jako vlastní měnu přijaly euro.

10 Zdroje Soubor:EU location ALL.PNG (1 600 × pixelů, velikost souboru: 577 KB, MIME typ: image/png) Soubor:Flag of Europe.svg ‎(soubor SVG, nominální rozměr: 810 × 540 pixelů, velikost souboru: 1 KB)


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM"

Podobné prezentace


Reklamy Google