Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince."— Transkript prezentace:

1 Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince

2 rozloha: 6 796 km², asi 9% z celkové rozlohy ČR statutární město: Jihlava počet obyvatel: 512 582 (k 30. 6. 2007) hustota zalidnění: 75 lidí na km² nejvyšší vrchol kraje Vysočina: Javořice - 837 mnm

3 Českomoravská vrchovina Českomoravská vrchovina je rozsáhlé pohoří bez zřetelné hřebenovité linie, rozkládající se podél bývalé zemské hranice mezi Čechami a Moravou.Je to oblast nádherné a zároveň drsné přírody. Rozkládá se na území pěti okresů, sahá od jihočeských rybníků až k okraji Hané. Jejichž výšky dosahují přes 700 m a zcela ojediněle i přes 800 m. Žďárské vrchy Členitá krajina Žďárských vrchů je charakteristická pestrým střídáním luk, pastvin, polí, lesů a rybníků, je protkána nepravidelnou sítí mezí, úvozových cest, lesíků či skupin stromů a keřů. nejvyšší vrchol kraje Vysočina: Javořice - 837 mnm

4 Náměstí v Telči Historické jádro Telče představuje dobře zachovaný goticko-renesanční urbanistický celek, který dokumentuje vyspělou renesanční stavební a uměleckou kulturu druhé poloviny 16. Soubor židovské čtvrti, židovského hřbitova a baziliky sv. Prokopa v Třebíči je kromě jedinečných architektonických a urbanistických hodnot i unikátním příkladem blízkého soužití křesťanské a židovské kultury od středověku do 20. století. Třebíč, židovská čtvť a bazilika sv. Prokopa Kostel Jana Nepomuckého Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, z dvacátých let 18. století, je unikátním uměleckým dílem a nepochybně nejosobitějším dílem J. B. Santiniho Aichla ve formách barokní gotiky.

5 Chotěboř, Břevnice (Okres Havlíčkův Brod) Nová Říše, (Okres Jihlava) Přehrady Vír 1 a 2, (Okres Žďár nad Sázavou) Rybník Velký Pařezitý, Telč (Okres Jihlava) Vodní nádrž Dalešice, dalešice(Okres Třebíč) Vodní nádrž Hubenov, Hubenov (Okres Jihlava) Vodní nádrž Mnohelno, Mohelno (Okres Třebíč) Vodní nádrž Mostiště, Velké Meziříčí (Okres Žďár nad Sázavou) Vodní nádrž Sedlice, Sedlice (Okres Pelhřimov) Vodní nádrž Želivka, Ledeč nad Sázavou (Okres Havlíčkův Brod)

6 Nové Město na Moravě Atraktivní výlet z Českých Milovů do skalisky prostoupeného lesa ke Čtyřem palicím, Zkamenělému zámku, Milovským a Rybenským Perničkám. Výchozím bodem tohoto výletu je rozcestí Milovský rybník (594 m) nacházející se nedaleko hotelu Devět skal. Jaroměřice nad Rokytnou Tato trasa vám umožní navštívit několik významných městeček s malebnými zámky a také přírodní park Jevišovka se zříceninou hradu Bukovina (mapa). Vyjíždíme z půvabného městečka Jaroměřice nad Rokytnou z náměstí po žluté značce směr „Příštpo“ 5 km.

7 Kraj Vysočina Kraj Vysočina je regionem pěti oblastí: Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou. - rozloha: 6 795,7 km². - počet obyvatel: 510 032 (k 30. 6. 2005). - statutární město: Jihlava. - 704 obcí.

8 Zdroje: http://www.region-vysocina.cz http://www.kraj.cz/ http://www.kr-vysocina.cz/


Stáhnout ppt "Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince."

Podobné prezentace


Reklamy Google