Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Památky UNESCO v České republice 4. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Památky UNESCO v České republice 4. ročník"— Transkript prezentace:

1 Památky UNESCO v České republice 4. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Památky UNESCO v České republice 4. ročník

2 Vypracovala: Mgr. Iva Hořejší
Název: Památky ČR – UNESCO Anotace: V České republice je v současné době 12 památek, které byly zapsány na seznam Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu.Např. historické jádro Prahy, Telč, vila Tugendhat v Brně atd. Vypracovala: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Vlastivěda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, která lze využít i k opakování. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření:

3 V České republice je v současné době 12 památek, které byly zapsány na seznam Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Česká republika se připojila k UNESCO 22 února roku 1993. V současnosti sdružuje 190 členů.

4

5 BRNO - Vila Tugendhat Jde o stavbu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe postavenou v letech Během války byl dům zabaven gestapem a při osvobozování Brna byl poničen. Součástí je i zahrada. Dnes je vila přístupná veřejnosti jako muzeum. Památka  je jedinečným příkladem meziválečné funkcionalistické architektury.

6

7 ČESKÝ KRUMLOV - historické jádro
Zde na nás dýchá atmosféra středověkého městečka, jehož vzhled nebyl narušen novou zástavbou od 16. století. Městu dominuje rozsáhlý areál hradu a zámku, jež byl původně gotickým hradem, posléze přestavěným na renesanční zámek se zbytkem gotických hradeb, zámeckou kaplí a barokním zámeckým divadlem.

8

9 HOLAŠOVICE - tradiční vesnice
Mimořádně zachovalá tradiční jihočeská vesnice je stavební soubor 17 statků s typickými štíty a s množstvím dobře udržovaných domů. Tato památková rezervace je nejlépe zachovaným příkladem jihočeské architektury 2. poloviny 19. století, které se říká selské baroko. Jedinečný ráz vesnice je umocněn také tím, že se nejedná o skanzen, ale o trvale osídlenou ves.

10

11

12 KUTNÁ HORA - historické jádro
Můžeme říci, že se jedná o královské město " pokladnici českých králů ". Historie je nerozlučně spjata s těžbou a zpracováním stříbra. Původně hornická osada ležící nad říčkou Vrchlicí se ve 2. polovině 13. století rychle přeměnila na královské horní město, kde se začaly razit pražské groše. V roce 1995   bylo na seznam památek UNESCO zapsáno historické jádro Kutné hory s pozdně gotickým chrámem svaté Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci.

13

14 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL unikátní lidsky dotvořená krajina
Od roku 1996 je přírodním a kulturním dědictvím UNESCA. V průběhu staletí zde rodina Lichtensteinů vytvořila krajinářské a architektonické dílo, které je považováno za nejrozsáhlejší uměle, tj. lidskou rukou, vytvořené území v celé Evropě. Za největší turistická lákadla jsou považovány nejen oba zámky (Lednice a Valtice ), ale i krajina protkaná soustavou rybníků,alejí a lesů.

15

16 KROMĚŘÍŽ - arcibiskupský zámek a zahrady.
Kroměříž byla původně tržní osadou na křižovatce obchodních cest. Někdější hrad a pozdější zámek byly rezidencí olomouckých biskupů. Na zámek navazují dvě krásné zahrady, Podzámecká a Květná. Na listinu UNESCO zapsáno roku 1998.

17

18

19 LITOMYŠL – renesanční zámecký areál
Ve východočeském městě Litomyšl, rodišti Bedřicha Smetany, se nachází renesanční zámek z druhé poloviny 16. století. Jde o nejvýznamnější renesanční památku u nás. Zápisem do seznamu UNESCO se může pyšnit od roku Součástí zámeckého areálu je rozlehlá zahrada, která byla založena současně se zámkem a upravena a rozšířena v 18.století. Do dnešních dnů si zámek stále uchoval téměř nedotčený vzhled z dob renesance a to včetně sgrafitové výzdoby fasád a štítů.

20

21

22 OLOMOUC – barokní čestný sloup Nejsvětější Trojice
Po Tridentském koncilu byl vystavěn monumentální barokní sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci. Jako jiné sloupy ( morové, mariánské ) i tento čestný byl chápán jako ztělesnění modlitby za ochranu proti morovým epidemiím. Postaven byl v letech

23

24 PRAHA – historické jádro
Historické jádro Prahy o rozloze 866 hektarů bylo roku 1992 zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zahrnuje unikátní památky včetně Pražského hradu (jde o největší hradní komplex na světě) Hradčan, Malé Strany , Karlova mostu, Starého Města s Josefovem (dochovaná část bývalého Židovského Města), Nového Města a Vyšehradu. Snoubí se zde všechny stavební slohy - gotika, renesance i baroko.     

25

26

27 TELČ – historické jádro
Do seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO bylo zapsáno historické jádro, které představuje dobře zachovaný goticko-renesanční urbanistický celek. Jde o reprezentační zámecké sídlo i ojedinělý soubor měšťanských domů na náměstí. Zámek je obklopen nádhernou renesanční zahradou a anglickým parkem s klasicistním skleníkem.

28

29 TŘEBÍČ – židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa
Roku 2003 byla na seznam UNESCO zapsána unikátně zachovaná židovská čtvrť a nejslavnější památka z této oblasti románsko-gotická bazilika sv. Prokopa. Setkáváme se zde s ojedinělým a jedinečným příkladem blízkého soužití křesťanské a židovské kultury od středověku do 20. století.

30

31 ŽĎÁR NAD SÁZAVOU kostel sv. Jana Nepomuckého
Jde o soubor Santiniho barokních staveb a poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Autorem je J. B. Santini Aichl, kterému se zde podařilo mistrovsky spojit výrazové prostředky baroka i gotiky. Na počátku 18. století tak vznikl stavební sloh, označovaný jako barokní gotika.

32

33

34 Téma: Památky v ČR - UNESCO, 4. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Památky UNESCO v České republice 4. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google