Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portugalsko (Portus Cale) Margarota Raskina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portugalsko (Portus Cale) Margarota Raskina"— Transkript prezentace:

1 Portugalsko (Portus Cale) Margarota Raskina

2

3 Hlavní město: Lisabon Rozloha: km² (108. na světě) z toho 0,48 % vodní plochy Nejvyšší bod: Ponta do Pico (2 351 m n. m.) Počet obyvatel: (75. na světě, 2007) Hustota zalidnění: 114 ob. / km² (87. na světě) Jazyk: Portugalština Náboženství: katolické 93 % protestantské 3 % Státní zřízení : republika HDP/obyv. (PPP): USD (33. na světě, 2005)

4 Portugalsko je evropskou zemí nacházející se v západní Části Pyrynejského poloostrova. Jediným jeho pevninským sousedem je Španělsko, západní a jižní břehy země omývají vody Atlantického oceánu. Portugalsku dále náleží souostroví Azoru a Madejra.

5 Dějiny Na území Portugalska se za posledních 3000 let vystřídalo mnoho civilizací Feničané, Kelti, Řekové , Kartágenci, Řimané i Arabové všichni pozměnili a poznamenali vývoj této části Evropy. Ve 14. a 15. století to byli naopak Portugalci, kteří svými zámořskými objevy změnili tvář celého světa. Portugalsko se stalo v průběhu 15. století průkopníkem zámořské expanze, podnikalo objevné plavby kolem Afriky do Indie a získávalo rozsáhlé koloniální državy. Nejvýznamnějšími koloniemi bývaly Brazílie , Angola a Mosambik . Portugalsko bylo vyhlášeno republikou 5. října Za první světové války stálo Portugalsko na straně Dohody . Roku 1932 zavedl Salazar v zemi zmítané krizí diktaturu. Za druhé světové války bylo Portugalsko neutrální. Salazarův nástupce Caetano byl svržen armádou v roce 1974 a Portugalsko nastoupilo cestu pluralitní demokracie. V roce 1986 země vstoupila společně se Španělskem do Evropského společenství .

6 António de Oliveira Salazar
Marcello Caetano

7 Mezinárodní vztahy Hospodářství
Portugalsko vede dlouholetý spor se Španělskem o oblast Olivença(španělsky Olivenza). Toto území bylo od 13. století součástí Portugalska až do roku 1801, kdy se Portugalsko po drtivé porážce od napoleonské Francie a jejího spojence Španělska tohoto území muselo vzdát právě ve prospěch Španělska. Hospodářství Portugalsko je zemědělský a také průmyslový stát se zásobami nerostných surovin.. Varující je však stále asi 15 % negramotnost obyvatelstva. Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví , těžební, textilní , obuvnický , strojírenský, chemický a potravinářský průmysl. Těží se wolfram, cín, uran, černé uhlí, měď, stříbro, kaolin, sůl a mramor. Asi 75 % zahraniční výměny zboží této země připadá na EU. Země je závislá na dovozu ropy a zemního plynu. Nejdůležitější průmyslová střediska jsou Lisabon a Porto. Orná půda zabírá 32 %, lesy 36 % a louky a pastviny 11 % plochy státu. Významná je těžba dřeva a korku. Portugalsko je největším producentem korku na světě tun. Pěstuje se pšenice, kukuřice, rýže, oves, brambory, cukrová řepa, olivy, ovoce(zejména vinná réva a subtropické ovoce) a zelenina. Chov skotu, prasat, ovcí, koz, drůbeže, oslů a mul. Významná je i produkce rybích výrobků (například rybí konzervy a rybí moučka). Výrazné příjmy z cestovního ruchu. Nejatraktivnější turistická střediska jsou Lisabon, Porto, Coimbra, pobřeží Algarve, ostrovy Madeira a Azory. Portugalsko navštíví ročně cca 20 milionů turistů.

8 Lisabonská smlouva

9

10 Lisabonská smlouva (též Reformní smlouva) je smlouva podepsaná 13
Lisabonská smlouva (též Reformní smlouva) je smlouva podepsaná 13. prosince 2007 v Lisabonu . Po neúspěchu Smlouvy o Ústavě pro Evropu („Ústavy EU“), odmítnuté referendy v Nizozemsku a Francii v roce 2005, má podle názoru příznivců prohlubování evropské integrace právě Lisabonská smlouva zajistit efektivní fungování EU do budoucna. Lisabonská smlouva má obsahovat dva články pozměňující: Smlouvu o Evropské unii (Smlouvu o EU, Maastrichtskou smlouvu) Smlouvu o založení Evropského společenství (Smlouvu o ES, Římské smlouvy), ta má být nově nazvána Smlouvou o fungování Unie Dále má Reformní smlouva stanovit, že na těchto dvou smlouvách je Evropská unie(EU) založena, že nahrazuje Evropské společenství (ES) a je jeho nástupkyní. Text mandátu také uvádí, že „všechna ustanovení Mezivládní konference z roku 2004 budou začleněna do těchto dvou smluv“, tedy to že Ústava EU, kterou tato Konference schválila, je jejich obsahem. Evropská unie má mít jednotnou právní subjektivitu, jak už navrhovala Ústava EU.

11 Kritici smlouvy namítají, že smlouva údajně představuje pouze kosmetickou úpravu neschválené Ústavy EU. Kritici tvrdí, že schválení smlouvy by vedlo k výraznému omezení suverenity jednotlivých členů EU v podobě přesunu kompetencí národních parlamentů na orgány EU. Další kritika se týká procedury - případné nerespektování výsledků referenda v Irsku a snaha prosadit v Irsku nové referendum, by podle nich bylo v rozporu s demokracií, protože v tomto případě Evropská unie jako instituce musí respektovat právo veta každého členského státu. Po vetování i jen jediného členského státu (v tomto případě Irska) by následné přijetí této smlouvy do právního řádu EU bylo nezákonné. K 31. červenci 2008 schválilo smlouvu 24 členských států EU a odmítlo ji Irsko. Ve čtvrtek 21.listopadu 2008 ji schválilo Švédsko. Doposud nepadlo rozhodnutí v České republice, kde však 26. listopadu 2008 Ústavní soud konstatoval, že smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem země.

12 Zdroje: Wikipedia/Portugalsko
Encyclopedia/Portugal Lisabonská smlouva Jak se jmenuje souč. prezident Portugalska? Jak se jmenuje nejstarší hrad Portugalska?


Stáhnout ppt "Portugalsko (Portus Cale) Margarota Raskina"

Podobné prezentace


Reklamy Google