Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku."— Transkript prezentace:

1 Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku.

2 Obecně… Originální název: Republica Portuguesa
Počet obyvatel (2006): Hlavní město: Lisabon ( obyv.) Gramotnost: 87,4 % Úřední jazyk: Portugalština Teď bych vám ráda řekla o Portugalsku něco obecně. Originální název je Rebublica „Portugésa“ Přibližný počet obyvatel z roku 2006 je kolem 10 a půl milionu. Hlavní město je Lisabon a žije v něm skoro 700 tisíc obyvatel. Gramotnost v Portugalsku je jedna z nejmenších v Evropě.

3 Historie… Féničané, Kelti, Řekové, Kartáginci, Římané i Arabové – národnosti v Portugalsku za posledních 3000 let 15. století – objevné plavby kolem Afriky do Indie Nejvýznamnějšími koloniemi bývaly Brazílie, Angola a Mosambik 5. října 1910 – republika 1986 – Evropská unie A teď stručně z historie: V Portugalsku se za posledních 3000 let vystřídaly nejrůznější národnosti, jako například Kartáginci nebo Římané a spousty dalších V 15.století začali podnikat objevné plavby do Indie. Nejvýznamnějšími koloniemi bývaly Brazílie, Angola a Mosambik. V roce 1910 se stalo Portugalsko republikou, a v roce 1986 vstoupilo Portugalsko do Evropské unie.

4 Geografie… Rozloha: 92 391 km²
Pohoří : Serra da Estrela (dosahuje téměř 2000 m.n.m.) Podnebí: sever a západ – mírné oceánské, jih - subtropické středomořské (suché horké léto a mírná vlhká zima) Nejdelší řeka - Tejo (1 008 km) Skalnaté atlantické pobřeží Nyní vám povím něco o geografii. Rozloha je kolem 92 km čtverečních Nejvyšší pohoří je Serra da Estrela. V Portugalsku je teplé středomořské podnebí. Nejdelší řeka je Tejo, měří přes tisíc kilometrů. Portugalské pobřeží je spíše skalnaté.

5 Kultura… Vánoce – ovlivněny americkým Santa Clausem, původně Menino Jesus Jídlo - nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a treska Portugalci – mílí lidé se smyslem pro humor, dodržují tradice Teď něco o kultuře- Dnešní vánoce jsou ovlivněny americkým Santa Clausem, ale původní tradice je Menino Jesus Mezi tradiční pokrmy patří nejrůznější polévky, dary moře, vepřové a hlavně treska, kterou si můžete ochutnat….. Portugalci jsou milí a přátelští lidé se smyslem pro humor, a rádi dodržují tradice

6 Osobnosti… Vasco De Gama – námořník, 15. stol.
José Mourinho – fotbalový trenér José Manuel Barroso – předseda Evropské komise v EU A ke konci bych ráda zmínila něco málo o významných portugalských osobnostech: Např. z 15. století velice známý námořník Vasco de Gama, fotbalový trenér Chosé Murino nebo politik Chosé Barroso

7 Děkuji Vám za pozornost!
To je ode mě vše, děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "Portugalsko Dobrý den, mé jméno je Viktorie Žuganová a připravila jsem si pro vás prezentaci o Portugalsku."

Podobné prezentace


Reklamy Google