Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Přemyslovští králové II. VY_32_inovace_VL4_15 Autor: Mgr. Ilona Nováková Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Prezentace žáky seznamuje s panovníky přemyslovského rodu. Popisuje vládu a úspěchy Přemysla Otakara II. a Václava II. Dále se zmiňuje o Václavu III. a vymřením rodu Přemyslovců po meči. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Přemysl Otakar II. Český král, syn Václava I. Schopný a mocný panovník
Výborný bojovník – král rytíř Byl bohatý stříbrné doly Pro své bohatství, moc, ale i štědrost byl nazýván král železný a zlatý.

3 Vláda Přemysla Otakara II.
K Českému království připojil velká území. Jeho říše sahala až k Jaderskému moři. Rozlohu království zdvojnásobil. Území získal: - válečnými taženími - dvěma sňatky Snažil se o císařský titul. Ten však obdržel Rudolf Habsburský. Proti Otakarovi II. se postavili i někteří čeští páni mapa:

4 Bitva na Moravském poli
Spory mezi Přemyslem Otakarem II. a Německem vyvrcholily roku 1278 v bitvě na Moravském poli (nedalo Vídně), kde král v boji padl. Vojsko českého krále bylo poraženo. Pomník: bitva:

5 Ota Braniborský V době smrti Přemysla Otakara II. bylo jeho synovi Václavovi jen 7 let. Nemohl tedy vládnout. Vlády se ujal jeho strýc Ota Braniborský Václava nechal uvěznit. Zemi drancoval, jeho tlupy loupily v zemi, o kterou se nestaral. V Čechách nastaly zlé časy. Panovalo bezvládí. Proti „Braniborům“ se postavila česká šlechta

6 Václav II. Václav se vrátil z vězení v necelých
12 letech a ujal se vlády. Vzestup českého státu opět nastal po jeho korunovaci (1297). Začal obnovovat pořádek v zemi. Byl dobrý politik a diplomat – král diplomat Podporoval rozvoj řemesel, měst, obchodu Kolem roku 1300 začal razit v Evropě uznávanou měnu pražské groše (nové naleziště v Kutné Hoře) Portrét: mince:

7 Úspěchy Václava II. Začal rozšiřovat území. Získal koruny:
Polskou – válečným tažením a upevnil ho sňatkem s Eliškou Rejčkou Uherskou – tu získal pro svého syna Václava III., když přijal nabídku po vymření rodu Arpádovců České království Polské království Vláda v Uhrách země v lenní závislosti obrázky:

8 Václav III. Syn Václava II. Zdědil tři království:
české, polské, uherské Vládlo jen jeden rok. Nedařilo se mu držet všechna území, vydal se do Polska potlačit tamní povstání. 1306 byl při svém tažení v Olomouci zavražděn. Neměl dědice, proto Přemyslovci vymřeli po meči. Portrét:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google