Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Střední průmyslová škola Zlín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Střední průmyslová škola Zlín"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_38_06 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura novověku (do konce 19. století) Téma Tematická oblast Název Architektura a stavitelství rokoka II. Autor Ing. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročník září 2013, stavebnictví , 3. ročník Anotace klenba pruská, klenba uzavřená, kostel, konkávní, konvexní, rokoko, Přínos/cílové kompetence seznámit žáky s architekturou a stavitelstvím rokoka

2 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA CÍLE KAPITOLY
osvěžíte si stručnou historii rokoka seznámíte se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami seznámíte se s charakteristickými znaky stavitelství rokoka

3 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA RYCHLÝ NÁHLED DO KAPITOLY
RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY V této kapitole je důležitý rozdílný vývoj baroka dynamického a klasicizujícího, přidržení se antických principů v architektuře, ale bez důrazu na lidské měřítko, nesoulad mezi vnitřním a vnějším architektonickým prostorem.

4 na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu KLÍČOVÁ SLOVA
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ BAROKA KLÍČOVÁ SLOVA A ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu KLÍČOVÁ SLOVA rokoko,

5 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA CO JE TO ROKOKO
(z francouzského rocaille) je umělecký sloh, který představoval další vývoj baroka v letech 1735 až 1770/1790. Zatímco ve Francii má rokoko charakter samostatného slohu, následujícího po období výrazného klasicismu, v prostředí střední Evropy, kde plynule navazuje na baroko, je chápaní rokoka jako samostatného slohu sporné. Vhodnější je používat pro střední Evropu termín pozdní baroko

6 NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ)
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ) Zámek Nové Hrady je dominantou stejnojmenné obce v Pardubickém kraji, nedaleko měst Vysoké Mýto a Litomyšl. Jedná se o pozoruhodnou rokokovou stavbu s rozsáhlým přírodním areálem.

7 NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ)
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ) Rokokový zámek Nové Hrady nechal v letech 1774 - 1777 vystavět hrabě Jean-Antoine Harbuval de Chamaré. Podrobný stavební návrh vytvořil tyrolský architekt Josef Jäger po vzoru letních sídel ve Francii; základní podobu zámku navrhl a stavbu řídil hrabě osobně. Budovu obklopuje cenný rokokový ornamentální areál (dokončený 1791) nazývaný „České Versailles“ nebo „Malý Schönbrunn.“

8 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ)

9 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ)

10 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
NOVÉ HRADY (ZÁMEK, OKRES ÚSTÍ NAD ORLICÍ)

11 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK) Rokokový zámek ve středočeském městě Dobříš je rozsáhlá trojkřídlá stavba s téměř čvercovým dvorem a zajímavým francouzským a rozsáhlým anglickým parkem při jižní straně. Nachází se ve východní části města naproti kostelu. Současná podoba zámku pochází z let , kdy byla Jindřichem Pavlem Mansfeldem uskutečněna rokoková přestavba.

12 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK) Až do 2. světové války jej vlastnil šlechtický rod Colloredo-Mansfeldů. V roce 1942 jej vyvlastnili nacisté a zámek sloužil jako sídlo říšského protektora. V roce 1945 jej získal československý stát a od této doby až do 90.let 20. století sloužilSvazu českých spisovatelů jako Domov spisovatelů. V roce 1998 byl navrácen potomkům bývalých vlastníků, rodině Colloredo-Mansfeldů.

13 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

14 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

15 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

16 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

17 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

18 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
DOBŘÍŠ (ZÁMEK)

19 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO PALÁC KINSKÝCH Palác Kinských (také Palác Golz-Kinských) je významná rokoková stavba v Praze na Staroměstském náměstí. Stojí na jeho východní straně poblíž pomníku Jana Husa, vedle Domu U kamenného zvonu.

20 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
PALÁC KINSKÝCH

21 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
PALÁC KINSKÝCH

22 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
PALÁC KINSKÝCH

23 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
PALÁC KINSKÝCH

24 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
PALÁC KINSKÝCH

25 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO LETOHRÁDEK BELLARIE (někdy též Bellaria) je rokokový letohrádek nacházející se v zahradách zámku a hradu Český Krumlov. Název letohrádku je převzatý z italského slova bella/bello, tedy slova označujícího něco krásného, čistý vzduch či krásnou píseň. V obecném kontextu se bellariemi však nazývaly zahradní rekreační stavby v dobách baroka patřící k palácům šlechty.

26 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
LETOHRÁDEK BELLARIE

27 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO KARLŠTEJN (ZÁMEK) Karlštejn je rokokový zámek v Karlštejnu v okrese Chrudim ležící asi 2 kilometry východně od městečka Svratka na rozvodí Černého a Severního moře.

28 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KARLŠTEJN (ZÁMEK)

29 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KARLŠTEJN (ZÁMEK)

30 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KARLŠTEJN (ZÁMEK)

31 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO LIBEŇSKÝ ZÁMEK se nachází v Praze-Libni. V současnosti v něm sídlí úřad Městské části Praha 8. Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky a jeho adresa je Zenklova 1/35. Na místě dnešního zámku stála dříve gotická tvrz. Z ní se dochovalo sklepení, přízemní zdivo jižní části a západní křídlo.

32 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ČESKO LIBEŇSKÝ ZÁMEK Roku 1595 tvrz koupila Eliška Hoffmannová která ji nechala přestavět na renesanční zámek zdobený sgrafity. 25. června 1608 byla v zámku podepsána mírová smlouva (nazývána též Libeňský mír) mezi Rudolfem II. a jeho bratrem Matyášem.

33 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
LIBEŇSKÝ ZÁMEK

34 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
LIBEŇSKÝ ZÁMEK

35 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KARLŠTEJN (ZÁMEK)

36 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - FRANCIE
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - FRANCIE HÔTEL DE SOUBISE Hôtel de Soubise je městský palác v Paříži. Nachází se v historické čtvrti Marais na adrese Rue des Francs-Bourgeois č. 60 na rohu s Rue des Archives ve 3. obvodu. Sídlí zde muzeum Francouzského národního archivu.

37 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
HÔTEL DE SOUBISE

38 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO KLÁŠTER ANDECHS je benediktinský klášter v Andechsu na východním břehu jezera Ammer v Horních Bavorech postavený na místě původního hradu domácí dynastie Andechsů. Kostel sv. Mikuláše, sv. Alžběty a sv. Marie je známý pro své rokokové interiéry, štuky a fresky Johanna Baptisty Zimmermanna. V klášterním pokladu je celá řada cenných památek, včetně kostí z lebky sv. Hedviky. Andechs je jedním z cílů poutí v Bavorsku a vaří se zde pivo.

39 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER ANDECHS

40 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO KLÁŠTER NEUZELLE je cisterciácký klášter na hranicích Dolní Lužice a Braniborska. Klášter byl založen roku 1268 míšeňským markrabětem Jindřichem Jasným a jako prvotní konvent byli povoláni řeholníci z kláštera Altzella. Základ klášterního majetku poskytl fundátor a jeho vdova Alžběta z Maltitz. Roku 1303 však oblast připadla Askáncům a poté v polovině 14. století oblasti krátce vládli Wittelsbachové a po nich nastoupili Lucemburkové.

41 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER NEUZELLE

42 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO KLÁŠTER SELIGENTHAL je ženský cisterciácký klášter v bavorském Landshutu v okrsku řezenské diecéze. Klášter byl založen roku 1232 Ludmilou, vdovou po zavražděném bavorském vévodovi Ludvíkovi Kelheimském. Postupem času se stal rodovým klášterem wittelsbašské dynastie a fungoval jako rodové pohřebiště. Dnes je klášter opět funkční a sídlí v něm jeptišky.

43 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER SELIGENTHAL

44 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO KOSTEL VE WIES sv. Josefa u bičovaného Spasitele ve Wies (německy Wieskirche) je rokokový kostel oválného tvaru, který se nachází v bavorské v obci Steingaden. Jeho počátky sahají do 40. let 18. století, kdy nahradil stávající kapli na tamějším návrší. Stavby se ujal Dominikus Zimmermann, německý rokokový architekt a štukatér, hlavní část malířské výzdoby je dílem jeho bratra Johanna Zimmermanna.

45 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO KOSTEL VE WIES Roku 1754 byl kostel vysvěcen. V současné době je často navštěvovaným poutním místem a kostel patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám. Od roku1983 je součástí světového dědictví UNESCO.

46 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KOSTEL VE WIES

47 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO WÜRZBURSKÁ REZIDENCE je rozlehlý palác v německém Würzburgu, na jehož výstavbě se podíleli přední barokní architekti jako Johann Balthasar Neumann, Johann Lukas von Hildebrandt,Maximilian von Welsch a Robert de Cotte. Výstavba paláce probíhala v letech a po jejím dokončení měl palác tři křídla s nádvořím uprostřed a několik stovek pokojů. V současné době patří k nejvýznamnějším památkám Německa, od roku 1981 je součástí světového dědictví UNESCO.

48 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - NĚMECKO WÜRZBURSKÁ REZIDENCE Dominantou rezidence je schodiště bez opory jediného sloupu, krásná zámecká kaple nebo Císařský sál. .

49 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
WÜRZBURSKÁ REZIDENCE

50 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - PORTUGALSKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - PORTUGALSKO PALÁCIO NACIONAL DE QUELUZ Palác Queluz je původně rokokový palác z 18. století, který se nachází ve stejnojmenném městě, ležícím asi 15 km severozápadně od Lisabonu . Dnes je na něm patrný také vliv baroka a neoklasicismu a i přesto, že je mnohem menší, je známý jako portugalské Versailles .

51 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - PORTUGALSKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - PORTUGALSKO PALÁCIO NACIONAL DE QUELUZ Jeho stavba začala roku 1747, když princ Petr, později Petr III. Portugalský , pověřil architekta Mateuse Vicenta de Olivieru přestavbou svého loveckého zámečku na rokokový letohrádek. Kromě něj na stavbě pracovali také Manuel Caetano de Sousa a Jean Baptiste Robillion.

52 PALÁCIO NACIONAL DE QUELUZ
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY PALÁCIO NACIONAL DE QUELUZ

53 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - SLOVENSKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - SLOVENSKO ASPREMONTŮV LETNÍ PALÁC Aspremontův letní palác je jednopodlažní budova postavená v rokokovém slohu nacházející se v Medické zahradě v Bratislavě v ulici Špitálská 24. Řadí se mezi nejkrásnější bratislavské zahradní paláce. Objekt byl postaven v roce 1769 podle projektu architekta J.J.Thalera. Dnes zde sídlí děkanát lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě

54 ASPREMONTŮV LETNÍ PALÁC
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ASPREMONTŮV LETNÍ PALÁC

55 ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ŠVÝCARSKO
ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY ROKOKOVÉ STAVBY PODLE ZEMÍ - ŠVÝCARSKO KLÁŠTER MURI Klášter Muri je benediktinský klášter ve  švýcarském kantonu Aargau založený roku 1027. Zakladateli kláštera byl Radbot Habsburský s manželkou Idou Lotrinskou a prvotní konvent byl povolán z kláštera Einsiedeln roku 1032. Klášterní kostel a poklady v podobě knih a historických dokumentů poničily požáry a drancování roku 1300 a v letech 

56 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER MURI

57 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER MURI

58 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA VÝZNAMNÉ STAVBY
KLÁŠTER MURI

59 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA SAMOSTATNÝ ÚKOL
nakreslete si schémata typicky rokokových kleneb nakreslete si schémata rokokových oken! nakreslete si typický rokokový portál!

60 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA SHRNUTÍ KAPITOLY
osvěžili jste si stručnou historii rokoka seznámili jste se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami. seznámili jste se s charakteristickými znaky stavitelství rokoka !

61 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA PRAMENY A INFORMAČNÍ ZDROJE
KRESBY A FOTOGRAFIE: fotografie z volně přístupných zdrojů internetu , , , , , ,  

62 ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ ROKOKA PRAMENY A INFORMAČNÍ ZDROJE
KRESBY A FOTOGRAFIE: , , , , ,


Stáhnout ppt "Škola Střední průmyslová škola Zlín"

Podobné prezentace


Reklamy Google