Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních ryb, stavbou jejich těla a vývojovými stádii Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis ryby, znalost vývojových stádii Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - ryba, plůdek, ploutve, žábry, sádky, štika, kapr Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 1,5 MB VY_32_INOVACE_PR

2 RYBY 1. A – hřbetní ploutev B - ploutevní paprsek C – postranní čára D - ledviny E – plynový měchýř F – Weberovo ústrojí G – vnitřní ucho H – mozek I – nozdra L – oko M – žábry N – srdce O – žaludek P – játra Q – slezina R – pohlavní žlázy S – párové břišní ploutve U – řitní ploutev V – ocasní ploutev

3 Vývojová stadia Samec mlíčím oplodní jikry. Z jiker se vyvine plůdek. Z plůdku malá rybička. Po 2-4 letech je dospělá ryba. Malé rybky se uměle odchovávají v sádkách. 2. jikry 3.

4 1. úkol Znáš sladkovodní ryby? Poznáš, která ryba sem nepatří? pstruh okoun kapr treska štika lín 17.

5 Kapr obecný Je jednou z nejznámějších sladkovodních ryb. Vyšlechtěný druh z původního kapra je lysec nebo šupináč. Je býložravec. 4.

6 Štika obecná Je dravá ryba. Uzpůsobena k lovu. Žije v řekách a jezerech. Má ostré dovnitř obrácené zuby. Má ochranné žíhané zbarvení. 5. 6.

7 7. štika8. kapr 9. okoun 10. jeseter11. pstruh 12. úhoř 13. tolstolobik 14. siven 15. lín

8 2. úkol Víš, kde se odchovávají malé rybky? A) v rybárně B) v sádkách C) v neckách Čím se živí štika? A) vodou B) vodními živočichy C) vodními rostlinami 16.

9 Pojmenuj ryby 12. 8. 11. 7.

10 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish_anatomy.jpg?uselang=cs 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Salmoneggskils.jpg 3. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bettelnder_Karpfen.JPG 4. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyprinus_carpio.jpg 5. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esox_lucius_Prague_Vltava_2.jpg 6.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stika_zooohrada.jpg 7. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Hecht.jpg 8. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Cycar_u0.gif 9. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Peflu_u0.gif 10. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Sturgeon.jpg 11. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Bachforelle.jpg 12.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Anguilla_rostrata_2.jpg 13.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hypophthalmichthys_molitrix.jpg 14.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Brook_Trout_Salvelinus_fontinalis_2 900px.jpg 15.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpg 16.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%A1dky_Doksy.jpg 17. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gadus_morhua_(Pieni).jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fish_anatomy.jpg?uselang=cshttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Salmoneggskils.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bettelnder_Karpfen.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyprinus_carpio.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esox_lucius_Prague_Vltava_2.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stika_zooohrada.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Hecht.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Cycar_u0.gifhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Peflu_u0.gifhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Sturgeon.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Bachforelle.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/Anguilla_rostrata_2.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hypophthalmichthys_molitrix.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Brook_Trout_Salvelinus_fontinalis_2 900px.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Tinca_tinca_Prague_Vltava_3.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%A1dky_Doksy.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gadus_morhua_(Pieni).jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních."

Podobné prezentace


Reklamy Google