Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AFRIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AFRIKA."— Transkript prezentace:

1 AFRIKA

2

3

4

5

6

7

8 Národní parky Botswana Namibie Zambie Gemsbok Národní park Etosha Národní park Lower Zambezi Národní park JAR Zimbabwe Keňa Krugerův Národní park Hwange Národní park Tsavo Národní park

9 Rwanda Tanzanie Uganda Volcanos Národní park Mount Kilimanjaro Národní park Queen Elizabeth Národní park Největší africký národní park je Etosha, který má rozlohu km2 a leží v JZ Africe , potom park Kafue - má rozlohu km2 a leží v Zambii a třetí největší národní park je Tsavo, který má rozlohu km2 a leží v Keni. Velký problém v Africe je pytláctví - často jsou žirafy nebo zebry zabity jen kvůli ocasu. Cenná kořist je i slon nebo nosorožec. Slonovina a rohy jsou často pašovány do zahraničí, většinou do Hongkongu a pak do Číny. Za jednu noc zabijí pytláci slonů, hlavně kvůli klům. Maso se použít nedá, protože pytláci často používají starodávné otrávené šípy. Na menší šelmy se zřizují lapací jámy, ve kterých se zvěř chytí za krk do oka, jakmile se pokusí uchopit nastražené vnadidlo.

10 Pohoří Mount Kenya Mount Kenya je masiv nacházející se zhruba ve středu státu. Keňa Vrchol je možno vidět z hlavního města Keni, z Nairobi, které je od něj vzdáleno 130 km.Spolu s masivem Kilimandžára je Mount Kenya dalším místem, kde lze pozorovat ledovcové vrcholy poblíž rovníku. Mount Kenya nejvyšší horou v Keni a druhou nejvyšší v Africe po Kilimandžáru. V současnosti je to druhá nejoblíbenější hora a to zejména díky velké kvalitě výstupových cest.Je to stratovulkán, třívrcholový masiv. Ledovec Mount Kenya Nejvyšší vrchol Batian(5199 m)‏

11 Kilimandžáro Kilimandžáro je nejvyšší africká hora, ležící v Tanzanii blízko hranic s Keňou, asi 400 km jižně od rovníku. Má nadmořskou výšku m a její vrchol je celoročně pokryt sněhem. Ledovec z Kilimandžára však postupně ubývá Je součástí Národního parku Kilimandžáro, založeného v roce 1973. Národní park byl vyhlášen památkou přírodníhodědictví UNESCO. Kilimandžáro je součástí Národního parku Kilimandžáro

12 Atlas Atlas je pohoří v severozápadní Africe táhnoucí se v délce km přes Maroko, Alžírsko a Tunisko.Nejvyšší vrchol pohoří se jmenuje Džabal Tubkal (Djebel Toubkal) a má nadmořskou výšku m, nachází se na západě Maroka. Pohoří Atlas odděluje Středozemní moře a Atlantský oceánod pouště Sahara.

13 Kráter Vredefort Oblast Vredefort Dome v Jihoafrické republice asi 120 km jihozápadně od Johannesburgu je místem dopadu obrovského meteoritu. Kráter, vzniklý jeho dopadem je největším, nejhlubším a nejstarším známým impaktním kráterem na Zemi.Jeho stáří se odhaduje na 2 miliardy let. Původně byl široký 380 km, dnes má průměr asi 140 km.Při dopadu meteoritu byla vyzdvižena skála, která tvořila tři soustředné kruhy. Většina již podlehla erozi, takže nyní je zřetelný jen vnitřní kruh. Tato oblast byla zapsána do seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Při dopadu meteoritu bylo uvolněno obrovské množství energie, které způsobilo velké globální změny.

14 Viktoriino jezero Viktoriino jezero leží ve Východní Africe na území Tanzanie, Keni a Ugandy. Setkáme se i s názvy Victoria Nyanza a Ukerewe. Jedná se o druhé největší sladkovodní jezero na Zemi a největší jezero v Africe. Objevil ho v roce 1858 anglický cestovatel John Hanning Speke. Nese též označení jezero Nyanza a Ukerewe.Délka jezera od severu k jihu je uváděna od 320 do 337 km, šířka od západu k východu od 240 do 275 km. Délka pobřeží je podle některých zdrojů km, jinde se však setkáme i s údajem km. (!!!) Velmi rozdílná je i udávaná maximální hloubka od 82 do 125 m. Průměrně je hluboké 40 m. Přibližná plocha jezera je asi km čtverečních. Objem vody je km krychlových. Leží v nadmořské výšce m.Hlavním zdrojem vody jsou atmosférické srážky, asi 15% vody přivádějí řeky.

15

16 Nil Egypt obdržel přízvisko „dar Nilu“, neboť bez řeky by celá země byla pustou pouští. Díky Nilu však vyprahlou krajinu protínají úzké a zelené pásy kultivované půdy. Ve starověku vzkvétala podél Nilu významná kultura, jež za sebou zanechala nevídané množství chrámů a hrobek. Díky nim je údolí Nilu největším muzeem pod širým nebem na Zemi.Nil, dlouhý kilometrů je znám jako druhá nejdelší řeka světa. Řeka pramení na jihu od rovníku v Burundi a odtud teče severovýchodní Afrikou stále na sever, až se vlévá do Středozemního moře.

17 Další krásy Afriky Cheopsova pyramida Stupnicovitá pyramida Sfinga
Serapeum Mastaby

18 Atlantik na jihu Afriky

19

20


Stáhnout ppt "AFRIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google