Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO"— Transkript prezentace:

1 POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO

2 HOSPODÁŘSTVÍ A SOCIÁLNÍ SITUACE
Nadšení a národní opojení brzo opadlo – po válce katastrofální hospodářská situace (kritický nedostatek zboží – např. mouka, maso, oděvy, boty). Poruchy ve fungování přídělového (lístkového) systému – nezaručoval obyvatelům ani základní výživu. Kvetl černý trh (keťasování). V zimním období i nedostatek uhlí. 20% nezaměstnanost.

3 REFORMY Nespokojenost lidí – demonstrace, v květnu 1919 protidrahotní bouře – drancování obchodů, požadavky na potrestání keťasů a lichvářů. Vláda provádí sociální reformy – 8 hodinová pracovní doba, státní podpora v nezaměstnanosti, zákon o ochraně nájemníků atd. Zákon o pozemkové reformě – zabaven majetek „nenárodní šlechty“ (konfiskace), zábor orné půdy nad 250 hektarů. Půda přidělena bezzemkům a chalupníkům – možnost obživy, stoupla výroba potravin.

4 POLITICKÝ SYSTÉM 1.REPUBLIKY
1920 – první volby do parlamentu POLITICKÉ STRANY - Agrární strana – nejsilnější strana Levice – sociální demokracie, národní socialisté Pravice – národní demokraté Střed – strana lidová (katolíci) Komunisté Hlinkova slovenská ludová strana, německé politické strany Pro období let byly typické vlády koaliční – ministři z různých stran.

5 O důležitých záležitostech se nejednalo přímo v parlamentu, ale rozhodující slovo měl zvláštní mimoparlamentní orgán – PĚTKA.

6 Pětka – zástupci pěti nejsilnějších stran – cílem sladit společný postup „státotvorných stran“.

7 ČEŠI V NOVÉM STÁTĚ Češi rozhodující složkou – odpovědnost, ale i výhody, které v Rakousku – Uhersku neměli.

8 Demokratická společnost, vlastenectví (ztotožnění se s vlastním státem). Lidé měli svou republiku rádi. Morální autoritou byl Masaryk – tvrdil, že demokracie je názor na život – důvěra v lidi a v lidskost.

9 TOMÁŠ GARIGUE MASARYK Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat ty nedostatky, ale ne překonávat demokracii. Svět stál a stojí na práci, ne na náladě, svět udržuje se jen prací, a to prací drobnou, prací stálou. Mravnost dnes znamená do velké míry mravnost politickou. Nedělejme rozdíl mezi politikou a mravností.

10 TOMÁŠ GARIGUE MASARYK Život měříme příliš jednostranně; podle jeho délky a ne podle jeho velikosti. Myslíme víc na to, jak život prodloužit, než na to, jak ho opravdu naplnit. Mnoho lidí se bojí smrti, ale nedělají si nic z toho, že sami a mnoho jiných žijí jen položivotem, bez obsahu, bez lásky, bez radosti.

11

12 VZTAHY MEZI ČECHY A SLOVÁKY
Češi na Slovensku povznesli vzdělanost, kulturu, působili ve státní správě postupně se Slováci stali svébytným národem – nesouhlas s čechoslovakismem – požadavek autonomie (Hlinka)


Stáhnout ppt "POVALEČNÉ ČESKOSLOVENSKO"

Podobné prezentace


Reklamy Google