Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ"— Transkript prezentace:

1 V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Pravěk - zahrnuje období vzniku a vývoje člověka, lidské společnosti a kultury od nejstarších nálezů (asi 3 miliony let př. n. l. do vzniku a zavedení písma. K tomu došlo např. na Blízkém východě či v Egyptě ve 4. tisíciletí př. n. l. Pravěk je tak nejstarší a nejdéle trvající dějinnou etapou. Zdrojem bližšího poznání období pravěku jsou archeologické nálezy. Eduard Štorch – Lovci mamutů (ukázka) Román ze starší doby kamenné, který popisuje život pravěkých lovců na různých místech Čech a Moravy a vychází ze skutečných archeologických nálezů. Autor dokázal mistrně skloubit fakta s příběhem.

2 Bohemia – země Bójů - jeden z význačných keltských kmenů – podle něj vznikl latinský název pro Čechy
Slovanské kmeny se objevily na našem území přibližně v 5. stol.n.l. – tzv.stěhování národů. Jejich pravlast ležela přibližně na území mezi řekami Vislou a Dněprem. Dnes máme 3 větve Slovanů: - východní (Rusové, Bělorusové, Ukrajinci) - jižní (Bulhaři, Slovinci, Srbové, Chorvati, Makedonci) západní (Češi, Slováci, Poláci, Lužičtí Srbové)

3 9. stol. n.l. – Velkomoravská říše – kníže Rastislav
Šíření křesťanství – Konstantin( Cyril ) a Metoděj Vznik jazyka – staroslověnština Vznik písma – hlaholice 10. stol. n.l. ovládl Čechy a Moravu rod Přemyslovců První historicky doložený český kníže – Bořivoj Jeho žena Ludmila – česká světice Prarodiče sv. Václava

4 Konec Přemyslovců Přemysl Otakar II. – Král železný a zlatý - jeho vojsko tvořili rytíři odění v pevná brnění - byl velmi bohatý - padl r v bitvě na Moravském poli Václav II. – převzal vládu r. 1283, r se stal i polským králem - dal razit pražské groše Václav III. – nevládl ani rok, v r zavražděn v Olomouci v 16 letech - Přemyslovci vymírají po meči (vládli téměř 400 let)


Stáhnout ppt "V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google