Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast: Jižní Evropa Španělsko"— Transkript prezentace:

1 Oblast: Jižní Evropa Španělsko
Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Španělsko

2 Španělsko stát jižní Evropy

3

4

5 Španělsko oficiálně Španělské království
stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělskému království patří i Kanárské ostrovy v Atlantském oceánu a Baleáry ve Středozemním moři. Součástí Španělska je i katalánské město Llívia, které je zcela obklopeno územím Francie. Španělsko je parlamentní monarchií, členem Evropské unie, NATO a dalších organizací. Hlavní město: Madrid Rozloha: km² (50. na světě) Počet obyvatel: (2011) Jazyk: španělština, regionálně katalánština, baskičtina, galicijština Náboženství: katolické Vznik: 1469 (sňatkem Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského) Měna: euro (EUR)

6 Španělsko Na Pyrenejském poloostrově žili lidé již před třemi tisíci lety. V historické době jsou zde doloženy četné kmeny, zčásti keltského, zčásti iberského původu (z iberštiny se dochovaly četné jazykové zlomky v nápisech). Ve třetím století sem expandovalo Kartágo, následované římskou říší. Římané stavěli cesty, vodovody, přístavy a zcela změnili tvář celé oblasti – germánské kmeny Vizigóti a Svébové, které sem začaly pronikat na sklonku antiky v 5. století, tak starověkou Hispánii nalezly jako plně romanizovanou zemi. od 8.století nadvláda muslimů, z té doby se zachovala historická centra měst jako Córdoba, Granada a Sevilla Roku 1031 se však jednotný córdobský chalífát rozpadl na řadu menších království (tzv. taifas), což umožnilo razantnější nástup reconquisty — znovudobývání Pyrenejského poloostrova křesťany.

7 Španělsko Vnitrozemí Španělska dominují vysoké náhorní plošiny (španělsky mesetas) a pohoří Pyreneje, Sierra Nevada a Kantaberské pohoří. Z těchto pohoří vytékají řeky Tajo, Ebro, Duero, Guadiana a Guadalquivir. Údolní nivy jsou podél pobřeží, největší z nich leží u Guadalquivir v Andalusii, na východě jsou údolí řek Segura, Júcar a Turia. Z východu Španělsko omývá Středozemní moře, ve kterém se nacházejí Baleárské ostrovy; ze severu Biskajský záliv, ze západu Atlantský oceán, ve kterém se nacházejí Kanárské ostrovy. Nejvyšší horou je Pico de Teide (3718 m) na ostrově Tenerife, jedna z největších sopek světa. Na pevninském Španělsku náleží prvenství hoře Mulhacén (3478 m) u Granady, následuje Pico de Aneto (3404 m), nejvyšší vrcholek Pyrenejí. Podnebí: pobřeží Středozemního moře: nejteplejší na východní a jižní části země Vnitrozemí: Velmi studené zimy

8 Zemědělství: obilí, zelenina, olivy, vinné hrozny, cukrová řepa, citrusy, hovězí maso, vepřové maso, drůbež, mléčné výrobky, ryby Průmysl: textilní, obuvnický, potravinářský, strojírenský, chemický, výroba lodí, automobilů, obráběcích strojů, stavebních hmot, farmaceutický cestovní ruch

9 Kanárské ostrovy autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu v severním Atlantiku, přibližně 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary. Název je odvozen z latinského označení pro psa: „canis“, protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

10 Baleáry souostroví na západě Středozemního moře. Ostrovy se skládají ze dvou skupin: vlastních Baleár (zahrnujích ostrovy Mallorca, Menorca a několik dalších menších ostrovů a ostrůvků jako je Cabrera) a Pytyuských ostrovů (zahrnujících ostrovy Eivissa, Formentera a několik ostrůvků). Největším z těchto ostrovů je Mallorca.

11 Llívia exkláva Španělska ve Francii.

12 - město v jižním Španělsku v Andalusii na řece Guadalquivir
Córdoba Okolo roku 1000 byla Córdoba jedním z největších měst na světě; žilo tu asi obyvatel. Žili zde vedle sebe křesťané, muslimové i Židé. V této době vznikla i známá Mezquita (dnes katedrála).

13 Mezquita - středověká mešita ve španělské Córdobě

14 Granada - historické hlavní město středověkého Granadského království.
Nejznámějšími pamětihodnostmi Granady jsou komplex Alhambra, Generalife, čtvrť Albayzín, katedrála či La Cartuja. V roce 1492 byla Granada dobyta Španělskem, a tím padla poslední islámská pevnost na poloostrově Generalife Alhambra

15 Sevilla je kulturní centrum jihu Španělska, leží na řece Guadalquivir
maurská pevnost

16 Pico de Teide sopka nacházející se na ostrově Tenerife

17 Mulhacén je se svými 3 478,6 m nejvyšší horou Španělska na Pyrenejském poloostrově, leží v pohoří Sierra Nevada

18 Pico de Aneto (francouzsky: Néthou) je se svými 3 404 m nejvyšší horou Pyrenejí.

19 Úkol: Najděte na mapě všechny turistické cíle. Jaký přínos představuje Španělsko pro Evropu. Vysvětlete proč bylo a je Španělsko námořní velmocí ? Jaké další zajímavosti nám poskytuje Španělsko?


Stáhnout ppt "Oblast: Jižní Evropa Španělsko"

Podobné prezentace


Reklamy Google