Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborČlověk a příroda Tematický okruhEkologie TémaEkologie Tematická oblastEkologie NázevKoloběh energie a látek v přírodě AutorMgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník01-2013, LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník AnotacePrezentace – Koloběh energie a látek v přírodě Přínos/cílové kompetenceŽák je seznámen se základními pojmy z ekologie VY_32_INOVACE_24_09

2 KOLOBĚH ENERGIE A LÁTEK V PŘÍRODĚ Koloběh energie a látek v přírodě. Žáci se seznámí se základními pojmy z oblasti ekologie. Učivo navazuje na vědomosti žáků ze ZŠ. Následuje diskuse na toto téma. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 KOLOBĚH ENERGIE A LÁTEK V PŘÍRODĚ A)ENERGIE V žádném prostředí na Zemi nemůže žádná látka ani energie samovolně vzniknout nebo zaniknout. Energie se mění z jedné formy na druhou. Při těchto přeměnách se vždy určitá část energie změní v teplo – přenos energie není 100%. Život na Zemi je tedy závislý na přísunu energie ze Slunce.

4 ENERGIE SLUNCE

5 KOLOBĚH ENERGIE A LÁTEK V PŘÍRODĚ B) LÁTKY Síly, které se podílejí na přesunech a koloběhu látek v přírodě: Eroze Vodní proudy Vítr Klimatické vlivy Horninotvorné pochody Organismy

6 KOLOBĚH VODY Původ vody na Zemi: V období chladnutí zemského povrchu se voda postupně srážela na povrchu – vznik oceánů, jezer, řek, podzemní vody, ledovců. 01

7 KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ 02 Úkol: Pokuste se svými slovy popsat koloběh vody v přírodě.

8 KOLOBĚH VODY Voda na zemském povrchu není stacionární, ale je v neustálém koloběhu (cirkulaci). Během oběhu přechází postupně z jednoho skupenství do druhého. Oběh vody je způsoben dopadající sluneční energií a zemskou přitažlivostí.

9 KOLOBĚH VODY Vlivem dopadajícího slunečního záření se voda ze zemského povrchu vypařuje do atmosféry, kde jí unášejí vzdušné proudy v podobě mraků. Při následném poklesu teploty dojde k tomu, že vodní pára začne kondenzovat v mracích a začne se snášet zpět na zemský povrch v podobě dešťových, či sněhových srážek.

10 KOLOBĚH VODY Převážné množství srážek spadne zpět do oceánu a jen asi 8,3 % dopadne na pevninu. Ze zeměpisného hlediska rozlišujeme dva oběhy: velký (výměna nastává mezi oceánem a pevninou) a malý vodní oběh (výměna probíhá pouze nad oceánem či pouze nad pevninou).

11 SEZNAM CITACÍ [01] Soubor:The Earth seen from Apollo 17.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg [02] Soubor:Watercycleczechhigh.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watercycleczechhigh.jpg [03] Soubor:Sun in X-Ray.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sun_in_X-Ray.png [04] Soubor:SolarGIS-Solar-map-Europe-cz.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SolarGIS-Solar-map-Europe-cz.png


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google