Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šárka Nová a Lenka Petráková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šárka Nová a Lenka Petráková"— Transkript prezentace:

1 Šárka Nová a Lenka Petráková
Koncentrační tábory Šárka Nová a Lenka Petráková

2 Účely vzniku koncentračních táborů nejen v Německu
Mezi lety 1933–1945 založili nacisté kolem různých druhů táborů, kde věznili milióny obětí.[1] Tábory byly používány pro řadu účelů: byly to pracovní tábory, tranzitní (průchozí) tábory, kde lidé pouze čekali na další transport, a také tábory vyhlazovací určené výhradně pro hromadné vraždění. Pouhé dva měsíce vlády stačily Hitlerově NSDAP k zřízení prvního koncentračního tábora v Dachau (22.března 1933). V prvních letech nacistické vlády byly koncentrační tábory určeny především pro politické odpůrce režimu (v rétorice NSDAP „nepřátele státu“), zejména komunisty a sociální demokraty, ale také pro homosexuály, Romy, Svědky Jehovovy (a další „asociální živly“), mezi vězněnými bylo samozřejmě nemalé procento Židů.[2] Od roku 1935, kdy byla uzákoněna rasová a biologická méněcennost „neárijského“ obyvatelstva Německa (Norimberské zákony), byli do koncentračních táborů posíláni také Židé. Po anexi Rakouska v dubnu 1938 bylo mnoho německých a rakouských Židů deportováno do Dachau, Buchenwaldu a Sachsenhausenu. Masové zatýkání Židů probíhalo také po Křišťálové noci (96 Židů bylo zavražděno během ní, asi posláno do koncentračních táborů)[3] v listopadu 1938.

3 Lidé v koncentračních táborech

4 Sídla koncentračních táborů
Osvětim (Polsko) vězňů Ravensbrück (Německo)-tábor pro ženy Terezín (Česká republika) Varšava(Polsko) Belzec (Polsko)-???-ale mrtvých Treblinka ( Polsko)-???-ale mrtvých Ale to je jen pár příkladů z několika set sídel!!!

5 Mapa koncentračních táborů

6 Vyhlazovací tábory Židé (a Romové) z okupovaných zemí byly nejprve deportováni do shromažďovacích a průchozích táborů – ghett (např. Varšava, Lodž ad. v Polsku, Westerbork v Nizozemí, Drancy ve Francii, Terezín v Protektorátu Čechy a Morava). Ghetta byla „přestupními stanicemi“ na cestě do „stanic konečných“ – vyhlazovacích táborů (či „táborů smrti“)na území Polska. Vyhlazovací tábory měly zefektivnit masové vyhlazování židovského obyvatelstva (viz holocaust). Prvním vyhlazovacím táborem bylo Chelmno (něm. Kulmhof), založeno v prosinci 1941, oběti zde byly vražděny v pojízdných nákladních autech (tzv. dušegubkách)[4]. Další vyhlazovací tábory vznikly v r v Belžci, Sobiboru, Treblince a Březince (=něm. Birkenau – pobočný tábor v táborovém komplexu Osvětim). Nacistická vražedná mašinérie tehdy dosáhla svého vrcholu vynálezem nejefektivnějšího vyhlazovacího přístroje - plynových komor. V Březince v době nejintenzivnějších deportací bylo denně plynováno až osob. V různých druzích nacistických táborů, pod správou SS[5], byly vězněny a zavražděny milióny lidí.

7 A tyhle hrůzy způsobil jeden jediný člověk……
…člověk který neměl srdce!!!!

8 KONEC


Stáhnout ppt "Šárka Nová a Lenka Petráková"

Podobné prezentace


Reklamy Google