Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Stanislav Guth - Jarkovský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Stanislav Guth - Jarkovský"— Transkript prezentace:

1 Jiří Stanislav Guth - Jarkovský

2 PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský
(*23. ledna 1861, Heřmanův Městec – 8. ledna 1943, Náchod)

3 profesor Vystudoval filozofii v Praze, ze které získal doktorát, první udělený na české části Karlo-Ferdinandovy univerzity. Původním povoláním byl středoškolský profesor češtiny, francouzštiny a tělesné výchovy. Dále autor povídek, románů a několika básní a překladatel z němčiny. Čtyři roky vychovatelem v knížecí rodině Schaumburg-Lippe v Ratibořicích a tamější vybrané chování rodiny ho inspirovalo k napsání několika společenských knih. S knížecí rodinou projel Evropu, Afriku, Asii a Severní Ameriku. V letech 1887 až 1912 působil jako středoškolský profesor v Praze (na Gymnáziu v Truhlářské) a Klatovech.

4 Spolupracovníkem a členem redakce Ottova slovníku naučného
spisovatel Pracoval jako ceremoniář prezidenta T. G. Masaryka, kdy navrhl statut řádu Bílého lva, který dodnes propůjčuje nebo uděluje prezident republiky, zavedl úřadování na zámku v Lánech a vypracoval audienční řád. Byl členem spisovatelské skupiny Máj, překládal literární díla z francouzštiny a němčiny (např. Émila Zoly, Honoré de Balzaca, či Karla Maye), které vydával pod různými pseudonymy (Gaston Humbert, Stanislav Jarkovský či Stanislav Vraný). Spolupracovníkem a členem redakce Ottova slovníku naučného Širokou veřejností je znám svými díly, kde podává pravidla a normy chování ve všech oblastech života. Ve svých dílech chování klade důraz na slušnost, čestnost, skromnost, vzájemnou úctu.

5 člen Olympijského výboru
Byl to český propagátor sportu, generální tajemník Mezinárodního olympijského výboru( ) a spoluautor olympijské charty. V letech byl předsedou Českého a po vzniku republiky Československého olympijského výboru, spoluzakladatel a první předseda České amatérské atletické unie, předseda a redaktor Klubu turistů.

6 Cesta ještě nezarostla
Básně a beletrie Cesta ještě nezarostla Na podzim v ořeší Babí léto Marná sláva Ulomené haluze

7 Causerie z cest po Španělsku Za horama Pyrenejskýma
Cestopisy Causerie z cest po Španělsku Na moři a za mořem Za horama Pyrenejskýma Na zeleném Erinu K slovanskému jihu Na pokraji Sahary

8 Společenský katechismus Pravidla slušného chování pro mládež
Pravidla chování Společenský katechismus Na veřejnosti Rodinné události Pravidla slušného chování pro mládež Slušnost a demokracie Stolničení Mladému republikánu Obchodník gentleman Společenský slabikář

9

10 Vývoj českého olympiemi
Knihy věnované sportu Paměti Vývoj českého olympiemi Turistika

11 Pamětní deska, která se nachází zde, v Kostelci nad Orlicí.

12 Stálou vzpomínku na Jiřího Gutha uchovává Kostelec n. Orl
Stálou vzpomínku na Jiřího Gutha uchovává Kostelec n. Orl. tím, že jedna z turisticky nejzajímavějších stezek v Podorlicku je nazvána jeho jménem.

13 ZDROJE http://www.kostelecno.cz/mesto/rodaci&opt=21#21
nislav_Guth-Jarkovsk%C3%BD


Stáhnout ppt "Jiří Stanislav Guth - Jarkovský"

Podobné prezentace


Reklamy Google