Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informatika Počítačová sestava Obrázek: http://www.novinky.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informatika Počítačová sestava Obrázek: http://www.novinky.cz."— Transkript prezentace:

1 Informatika Počítačová sestava Obrázek:

2 Počítač PC – Personal Computer = Osobní počítač
Počítač je zařízení, které slouží na uchování a zpracování informací. Pracuje podle nějakého programu, který vytvořil programátor. Informace je zpráva, sdělení, údaj, který můžeme dál zpracovávat. (Musí mít pro adresáta hodnotu např. Je 5 hodin, Koupil jsem sešit…)

3 Počítačová sestava Počítačová sestava zahrnuje základní jednotku a periferní zařízení. Základní jednotka je samotný počítač, který se skládá z počítačové skříně, uvnitř které jsou další součásti. Periferní zařízení jsou okolní zařízení připojená k základní jednotce (tiskárna, klávesnice, myš, monitor). Periferní zařízení dělíme na vstupní a výstupní. Obrázek:

4 Vstupní periferní zařízení
Vstupní zařízení zajišťují přenos informací směrem od uživatele do počítače. Patří mezi ně: Klávesnice Myš Tablet - zařízení pro kresbu a úpravu obrázků. Joystick a jiná herní zařízení (volant, pedály). Skener – slouží ke snímání obrázků a jejich přenos do počítače. Webová kamera – přenáší obraz při internetové komunikaci.

5 Výstupní periferní zařízení
Výstupní zařízení přenášejí informace z počítače směrem k uživateli. Patří mezi ně: Monitor Projektor – zařízení na promítání obrazu z počítače na velké promítací plochy. Tiskárna – inkoustové, laserové, jehličkové Plotter [čti plotr] - zařízení podobné tiskárně, sloužící pro tisk na velké papíry (plakáty, výkresy, mapy). Může i vyřezávat tvary z papíru. Reproduktory Sluchátka

6 Plotter – tisk plakátu

7 Plotter – vyřezávání materiálu

8 Vstupní i výstupní periferní zařízení
Router (čti routr) – slouží k připojení počítače k Internetu. Umožňuje i bezdrátové (WiFi) připojení. Obrázek: Multifunkční zařízení – tiskárna, scanner a kopírka v jednom. Obrázek:

9 Ostatní zařízení UPS - záložní zdroj, napájí počítač elektrickou energií v případě výpadku elektrického proudu. Obrázek: K počítači se dají připojit i další zařízení. Jsou to například: digitální fotoaparát, kamera, mobil, stroje a zařízení v továrnách a mnohá jiná zařízení.

10 Poznej zařízení na obrázku a urči, zda se jedná o vstupní nebo výstupní zařízení.
Obrázek:

11 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Informatika Počítačová sestava Obrázek: http://www.novinky.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google