Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznej Evropu – Švédsko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznej Evropu – Švédsko"— Transkript prezentace:

1 Poznej Evropu – Švédsko
Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Mgr. Renata Nogolová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Porovnání Česká republika Švédsko Počet obyvatel: Státní zřízení
Autor © Tomasz Nogol Parlamentní republika Konstituční a dědičná monarchie obyv. obyv. Víš, co to znamená? Znamená to, že občané prostřednictvím svých zástupců řídí chod státu. Kdo je v současné době naším prezidentem? To znamená, že v čele státu stojí král, který je ovšem omezován ústavou. Proto má parlament stejnou moc jako král. V současné době je hlavou státu král Carl XVI. Gustaf.

3 Najdi na mapě, kde leží Švédsko.
Vyjmenuj hlavní města těchto zemí. Švédsko Česká republika Stockholm Praha Autor © Tomasz Nogol

4 Poloha Švédska Najdi Švédsko na mapě. Popiš jeho polohu.
Jak se jmenuje poloostrov, na kterém Švédsko leží? Víš, které dva významnější ostrovy patří Švédsku? Polární kruh Švédsko leží na Skandinávském poloostrově. Gotland Öland 15 % území Švédska leží za severním polárním kruhem. Největší švédské ostrovy se jmenují Gotland a Öland. Autor © Tomasz Nogol

5 Vodstvo Zkus na mapě najít největší švédská jezera.
Největším jezerem je Vänern a druhé největší jezero se jmenuje Vättern. Autor © Tomasz Nogol

6 Přiřadíš správně? Česká republika Švédsko 9 300 000 obyvatel
Praha Švédsko Stockholm Konstituční a dědičná monarchie Parlamentní republika

7 Víš, co proslavilo Švédsko ve světě?
dřevařský průmysl automobily (Volvo, Scania) vojenský průmysl (vojenská letadla Grippen) síť obchodních domů IKEA zahradní technika značka Husqvarna výroba mobilních telefonů Sony Ericsson

8 Astrid Lindgrenová Určitě znáš švédskou spisovatelku Astrid Lindgrenovou. Zkus si vzpomenout na její nejznámější knížky. Pipi Dlouhá punčocha Děti z Bullerbynu My z ostrova Saltkräkan Karkulín ze střechy Lotta z Rošťácké uličky Ronja, dcera loupežníka Bratři Lví srdce

9 Selma Lagerlöfová Selma Lagerlöfová je autorkou knihy pro děti Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem, která vypráví o malém švédském klukovi, který se spřátelí s divokými husami a společně s nimi procestuje celé Švédsko. Možná tuto pohádku znáš z televize. Spisovatelka i Nils jsou ve Švédsku tak populární, že se dostali i na bankovku.

10 Alfred Nobel Dalším významným švédským rodákem je Alfred Nobel, vynálezce dynamitu. Tento muž věnoval celý svůj majetek fondu, z něhož je každoročně vypláceno ocenění, které po svém tvůrci nese jméno – Nobelova cena. Tato cena je vyplácena za důležité vědecké objevy, literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě.

11 Doplň text: Švédsko leží na ______ Evropy. Sousedí s ______ a ______, na moři pak s ______, ______... Švédsko omývá především _______ moře. Hlavním městem této země je _______. Ze Švédska byla slavná autorka knih pro děti. Jmenovala se ___________. Švédský chemik, který vynalezl dynamit, se jmenoval ________. severu Norskem Finskem Polskem Dánskem Baltské Stockholm Astrid Lindgrenová Alfred Nobel

12 Společným koníčkem obou národů, tj
Společným koníčkem obou národů, tj. Švédů a Čechů, je sběr lesních plodů. Zatímco Češi nejraději sbírají všechny druhy hub, Švédové sbírají borůvky, ostružiny a jiné lesní plody. Houby Švédové sbírají výjimečně, a to pouze lišky.

13 Stejně jako v České republice, i ve Švédsku je národním sportem hokej
Stejně jako v České republice, i ve Švédsku je národním sportem hokej. Švédové milují i jiné zimní sporty, jako jsou lyžování, curling aj.

14 Co sis zapamatoval? Jak se jmenuje největší švédské jezero?
Kdo to byl Alfred Nobel? Jak velká část Švédska leží za polárním kruhem? Víš, jaká zvířata žijí ve Švédsku? Vyjmenuj sporty, které jsou ve Švédsku nejoblíbenější. Které houby Švédové sbírají? Kdo napsal knížku o Pipi Dlouhé punčoše? Vyjmenuj, čím se Švédsko proslavilo ve světě.

15 Zdroje Autor fotografií a obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Poznej Evropu – Švédsko"

Podobné prezentace


Reklamy Google