Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01 LV Astrid Lindgrenová PaedDr. Tamara Kučerová Anotace: učební materiál obsahuje, životopis a dílo autora Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Astrid Lindgrenová 14. listopadu 1907 28. ledna 2002

3 Narodila se do rodiny farmáře. Narodila se do rodiny farmáře. Měla tři sourozence. Měla tři sourozence. Už jako malá se chovala nekonvenčně, ostříhala si vlasy nakrátko, milovala jazzovou hudbu, ráda tancovala. Už jako malá se chovala nekonvenčně, ostříhala si vlasy nakrátko, milovala jazzovou hudbu, ráda tancovala. V šestnácti pracovala v novinách. V šestnácti pracovala v novinách. V osmnácti musela rodné Vimmerby opustit, protože se stala svobodnou matkou V osmnácti musela rodné Vimmerby opustit, protože se stala svobodnou matkou

4 Začala pracovat ve Stockholmu jako sekretářka a syna dala do péče pěstounů do Dánska. Začala pracovat ve Stockholmu jako sekretářka a syna dala do péče pěstounů do Dánska. 1931 se provdala, měla dceru a mohla vzít syna zpět. 1931 se provdala, měla dceru a mohla vzít syna zpět. Věnuje se výchově syna a dcery. Věnuje se výchově syna a dcery. Dcera dostala zápal plic a maminka jí vypravovala o podivuhodném děvčeti, kterému dala jméno Pipi Dlouhá punčocha. Dcera dostala zápal plic a maminka jí vypravovala o podivuhodném děvčeti, kterému dala jméno Pipi Dlouhá punčocha. Nakonec onemocněla i samotná Astrid a vzniká první kniha o výjimečné Pipi. Nakonec onemocněla i samotná Astrid a vzniká první kniha o výjimečné Pipi.

5 1958 dostala Cenu Hanse Christiana Andersena. 1958 dostala Cenu Hanse Christiana Andersena. 2002 byla po spisovatelčině smrti zavedena Cena Astrid Lindgrenové pro autory dětské literatury. 2002 byla po spisovatelčině smrti zavedena Cena Astrid Lindgrenové pro autory dětské literatury.

6 Dílo Pipi Dlouhá punčocha Pipi Dlouhá punčocha Kniha vznikla z příběhů, které Astrid vyprávěla své dceři před spaním. Vypráví o malé dívence, která má ohromnou sílu a žije sama ve vile s koněm a opicí. Kamarádí se dvěma dětmi Tomim a Anikou se kterými zažívá různá dobrodružství. Kniha vznikla z příběhů, které Astrid vyprávěla své dceři před spaním. Vypráví o malé dívence, která má ohromnou sílu a žije sama ve vile s koněm a opicí. Kamarádí se dvěma dětmi Tomim a Anikou se kterými zažívá různá dobrodružství.

7 Kalle Blomkvist zasahuje Kalle Blomkvist zasahuje Madynka Madynka Děti z Bullerbynu – příběh šesti dětí, které žijí ve třech domech na samotě. Krásně popisuje jejich přátelství, jak prožívají různá roční období, svátky. Děti z Bullerbynu – příběh šesti dětí, které žijí ve třech domech na samotě. Krásně popisuje jejich přátelství, jak prožívají různá roční období, svátky.

8 Ronja dcera loupežníka – příběh dvou dětí, ze dvou znepřátelených loupežnických rodin. Vydávají se na výpravy do lesů, kde žijí roztodivní tvorové. Nakonec se jim podaří rodiny smířit. Ronja dcera loupežníka – příběh dvou dětí, ze dvou znepřátelených loupežnických rodin. Vydávají se na výpravy do lesů, kde žijí roztodivní tvorové. Nakonec se jim podaří rodiny smířit. Lottka z Rošťácké uličky Lottka z Rošťácké uličky

9 Emilovy skopičiny – Emil je chlapec s neuvěřitelnými nápady, které hned uskutečňuje. Emilovy skopičiny – Emil je chlapec s neuvěřitelnými nápady, které hned uskutečňuje. Karkulín ze střechy Karkulín ze střechy Emil a Ida Emil a Ida Bubla Bubla My z ostrova Saltkrakan My z ostrova Saltkrakan

10 Zdroje Lindgren Astrid 1924.jpg: [online] 17.6.2011 10:57 [2011-06-17]. Lindgren Astrid 1924.jpg: [online] 17.6.2011 10:57 [2011-06-17].


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01."

Podobné prezentace


Reklamy Google