Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Švédsko Nela Kresanová 8.A 7.11.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Švédsko Nela Kresanová 8.A 7.11.2008."— Transkript prezentace:

1 Švédsko Nela Kresanová 8.A

2 Švédské království (Sverige)
Rozloha km² Státní zřízení – konstituční monarchie znak vlajka

3 Švédsko hraničí s Norskem na západě a Finskem na severovýchodě
Poloha státu Švédsko hraničí s Norskem na západě a Finskem na severovýchodě

4 Přírodní poměry Švédsko se nachází na Skandinávském poloostrově v severní Evropě. Leží západně od Baltského moře a Botnického zálivu. V západní části odděluje Švédsko od Norska Skandinávské pohoří. Švédsko se dělí na tři hlavní oblasti. Norrland zabírá na severu asi tři pětiny země. Jedná se o hornatou krajinu s rozlehlými lesy a velkými zásobami rud. Svealand má zvlněné hřebeny ledovcového původu a většinu z více než 90 tisíc švédských jezer. Götaland na jihu zahrnuje kamenité vrchoviny Smålandu a bohaté roviny Skåne. Asi 15 % území Švédska leží za Severním polárním kruhem. Jižní část země je převážně zemědělská, směrem na sever se zvyšuje podíl lesů. Největšími ostrovy jsou Gotland a Öland. Největší jezera jsou Vänern a Vättern. Největší hustota zalidnění je v oblasti Öresundu na jihu Švédska a v údolí jezera Mälaren ve středním Švédsku. Přes severní polohu má Švédsko převážně mírné podnebí, a to hlavně díky teplému Golfskému proudu. Na jihu Švédska převládají listnaté stromy, dále na sever jsou to jedle a smrky a na úplném severu břízy. V horách severního Švédska převládá subarktické podnebí. Severně od polárního kruhu v určité letní dny slunce vůbec nezapadá, v zimě naopak vůbec nevychází. Hlavní řeky: Torneälv, Klarälven Podnebí: mírné pásmo

5 Hospodářství,průmysl,zemědělství
Švédsko patří dlouhodobě k nejrozvinutějším a nejúspěšnějším světovým ekonomikám a zajišťuje svým obyvatelům nebývale vysoký životní standard a sociální jistoty. V celosvětovém měřítku se umisťuje na předních místech srovnávacích ekonomických studií. V posledním komplexním hodnocení indexu kvality života zveřejněném začátkem roku 2007 je uvedeno na 5. místě za Irskem, Švýcarskem, Norskem a Lucemburskem. Švédsko je rozvinutou průmyslovou zemí.Hlavními produkty jsou ocel a strojírenské výrobky.Má bohatá ložiska železné rudy.Důležitý je také rybolov, chov skotu a lesnictví.Jehličnaté lesy poskytují stavební dřevo a materiál k výrobě papíru.Známá je firma Husquarna, která vyrábí šicí stroje a motocykly.Švédští konstruktéři automobilů získali světovou proslulost za jedinou generaci.O úspěchu průmyslu svědčí rozsáhlé montážní haly firem Volvo, Saab a Scania.Eskilstuna je proslulá výrobou nožů.Švédsko je spojeno s nábytkem značky IKEA.

6 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 9 070 000
V zemi jsou významné menšiny Norů, Dánů v jižní části země a Finů na severu. Hustota zalidnění: 20 ob. / km² (155. na světě) Náboženství: křesťanství, 85% evangelická-Lutheránská církev, 8% katolíci, 4% pravoslavní, 3% muslimové Jazyk: švédština

7 Turistický ruch Palác Drottningholm ve Stockholmu
Gotland je největší ostrov ve Švédsku a také největší ostrov v Baltském moři. město Stockholm:

8 Zajímavosti Aurora Borealis - Polární záře - Je severní polární záře.Polární záře, nebo též severní světlo se objevuje v průběhu polární noci, tedy v období, kdy máme my na severní polokouli zimu. Slunce prakticky nevyjde nad obzor a celý den i noc je tma. Na obloze se objeví zelené až červené světélkující pásy připomínající závěsy.

9 Zajímavosti Ve Stockholmu se každoročně vyhlašují některé z Nobelových cen. V roce 1912 se zde konaly Letní olympijské hry. Riddarholmskyrkan, nejstarší budova ve Stockholmu. .

10 Shrnutí Hlavní město:Stockholm Počet obyvatel: zaokrouhleně 9 070 000
Jazyk:švédština Nachází se na Skandinávském poloostrově Největší ostrovy: Gotland a Öland Největší jezera: Vänern a Vättern Sousední státy: Norsko, Finsko Švédsko je rozvinutou průmyslovou zemí.Hlavními produkty jsou ocel a strojírenské výrobky.Má bohatá ložiska železné rudy.Důležitý je také rybolov, chov skotu a lesnictví.

11 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Švédsko Nela Kresanová 8.A 7.11.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google