Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Mgr. Ilona Bůtová TEMATICKÁ OBLAST: Německý jazyk NÁZEV DUMu: Ostré es neboli sz POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 6 KÓD DUMu: IB_NJZ_0 6 DATUM TVORBY: 8.10.2013 ANOTACE (ROČNÍK): Určeno prioritně 1. ročníku, začátečníkům a samoukům, ale možná překvapí i pokročilé, protože dokonce v řadách samotných učitelů dosud kolují mylné názory na zrušení tohoto písmene. V úvodu se tedy jedná o výklad vývoje pravopisu ostrého ß a jeho náhrad, následuje diktát, který je inovativní v tom, že nezkouší známou, předem nacvičenou slovní zásobu, ale snaží se donutit žáky přemýšlet nad pravidly a odvodit psaní s, ss nebo ß podle slyšené podoby (zde zaznamenané foneticky). Druhá část DUMu využívá nově nabytou slovní zásobu k jejímu opakování pomocí obrázků. Doplňkový text má v závěru správné řešení.

2 Navštívili jste německy mluvící zem(ě) a nepotkali žádný nápis s písmenem β? Dostala se vám do ruky kniha, ve které se β používá podle jiných pravidel, než se učíte ve škole? Všimli jste si, že na některých slovníčcích je cedulka: Nový pravopis? Zdá se vám, že je toto písmenko v německé abecedě zbytečné a komplikuje nám učení? Nic z toho nezakládá důvod pro často slýchaný argument, že němčina už β zrušila. Používá ho, a buďme za to jako cizinci rádi! Komplikuje to život jen rodilým mluvčím, nám to naopak učení usnadňuje.

3 V roce 1996 byla ustanovena nová pravidla pro německý pravopis. Podepsaly ho všechny německy mluvící země včetně Švýcarska a jeho unijního partnera Lichtenštejnska. Tyto dvě země si ale samy u sebe doma toto písmenko zrušily, tam ho opravdu nepotkáte. Pouze když jejich nakaldatelství vydává knihy pro celoněmecký trh, ostré es použít musí! Deset let, do roku 2006, probíhalo přechodné období, kdy platily obě pravopisné verze. Je rok 2013, takže už sedm let se píše pouze podle pravopisu nového. A podle něj se β píše po dlouhých samohláskách, tedy i dvojhláskách (ei, eu). A proč je kvůli tomu třeba zvláštní písmenko?

4 Obyčejné s tam být nemůže, protože by se vyslovovalo z. Zdvojené ss tam také být nemůže, protože zdvojováním se v němčině předchozí samohlásky krátí, což by si protiřečilo. Ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku ho sice tím ss nahradili, ale cizinec pak neví, jak neznámé slovo vyslovit. Musí kvůli tomu nahlížet do slovníků a hledat buď transkripci, nebo poslouchat zvukovou nahrávku. Existují totiž slova, která se liší právě jen dlouhou nebo krátkou výslovností : Ass /as/= eso, aβ /ás/= jedl.

5 V roce 2008 pak ještě vzešla diskuse, zda by toto původně pouze malé písmeno abecedy mohlo být používáno také při hůlkovém psaní. I když se ostrému es „scharfes es“ v němčině říká také „es-zet“ (tedy SZ), v hůlkovém písmu se nahrazovalo jako SS. Jazykovědci dnes doporučují psát β i jako velké písmeno, ačkoliv legislativně jeho potvrzení ještě není dořešeno. A tak můžeme potkat jak verzi se třemi SSS, tak kombinaci βS, např.ve složenině „poslání pozdravu“: GRUSSSENDUNG i GRUβSENDUNG.

6 Zkuste si teď sami odhadnout německý pravopis slov, která možná dosud neznáte. Samozřejmě jde jen o psaní s, ss nebo β. Pište podle diktátu: lasn (nechat), lázn (četli), lísn (nechali), vajze (moudrá), vajse (bílá) Róze (růže), Ríznfas (obří sud), Flus (řeka), gróse (velké), Blázen (bubliny), blas (bledý), Fýse (nohy) Kisen (polštář), háze (zajíc), Gebis (chrup), Špás (legrace), Bézen (koště), Majsn (Míšeň), krajzn (kroužit), lajze (tiše), šísn (střílet),

7 Řešení (Lösung): Lassen, lasen, lieβen, weise, weiβe, Rose, Riesenfass, Fluss, Groβe, Blasen, blass, Füβe, Kissen, Hase, Gebiss, Spaβ, Besen,, Meiβen, kreisen, leise, schieβen,

8 Zapamatovali jste si některá slovíčka? Ki__en bla__ lei__e wei__e Ro__e Rie__enfa__ krei__en gro__e Bla__en Gebi__ Be__en Flu__ Fü__e Be__en

9 Napsali jste správně? Kissen blass leise wei β e Rose Riesenfass kreisen groβe Blasen Gebiss Be__en Fluss Fü β e Besen

10 Zdroje: Vlastní fotoarchiv autorky


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google